Dosarul uneia dintre cele mai mari reţele de contrabandă cu ţigări care a acţionat pe raza judeţului Suceava, anihilată în decembrie 2006, condusă de viceprimarul, pe atunci, al comunei Frătăuţii Noi, Ştefan Mihai Babalean (43 de ani), şi cumătrul acestuia, Radu Gheorghe Pâslar (35 de ani), un samsar de maşini la mâna a doua, a ajuns zilele trecute pe rolul Tribunalului Suceava, cei doi fiind trimişi în judecată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava, pentru constituire de grup infracţional organizat şi contrabandă.
În aceleaşi dosar a fost dată pe mâna judecătorilor şi fosta soţie a lui Pâslar, Domnica Nadia Galan (34 de ani), din Gălăneşti, pentru aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la contrabandă.
Viceprimarul, în penitenciar la Botoşani, cumătrul, în închisoare în Germania
Acum cinci ani, cei trei, susţin oamenii legii, scoteau profituri frumoase de pe urma contrabandei cu ţigări.
Acum însă, Babalean, fostul viceprimar, este închis din iarna anului trecut în Penitenciarul Botoşani, după ce a fost condamnat, într-un alt dosar, la patru ani de închisoare pentru dare de mită.
Judecătorii l-au găsit vinovat la acuzaţia că, alături de cumătrul său, Pâslar, zis „Buflea”, i-au oferit unui poliţist de frontieră, în repetate rânduri, suma de 3.000 de dolari şi 5.500 de lei, pentru a închide ochii şi a le facilita introducerea ţigărilor de contrabandă peste fâşia verde.
La aceeaşi pedeapsă, patru ani de închisoare, a fost condamnat şi Radu Gheorghe Pâslar, însă când poliţiştii s-au dus să-l ridice de la domiciliu, cumătrul fostului viceprimar dispăruse.
Au aflat după o lună şi jumătate, de la Interpol, că Pâslar ajunsese într-o închisoare în Germania.
A fugit din România şi s-a predat nemţilor, care îl căutau din martie 2009 şi emiseseră pe numele lui un mandat european de arestare.
Procuratura Landau in der Pfalz anunţa la vremea respectivă că Pâslar a furat, împreună cu alte persoane, în perioada 6-30 noiembrie 2000, bunuri de aproape 170.000 de mărci germane.
Grupul din care făcea parte Radu Gheorghe Pâslar a furat două autoturisme, în valoare de 13.000 de mărci germane, precum şi trei camioane, de 75.000 de mărci germane, a spart patru maşini, din care s-au sustras radiouri şi CD playere în valoare totală de 3.850 de mărci germane, şi a intrat prin efracţie în sediile unor firme de unde s-au sustras anvelope în valoare de 64.800 de mărci germane.
Fosta soţie a lui Pâslar, se arată în rechizitoriu, este vânzătoare la o firmă din Rădăuţi şi are grijă de cei doi copii minori pe care îi are cu bărbatul încarcerat în prezent într-o închisoare din Germania.
„Covor” de pături, cartoane şi saltele, pentru a nu lăsa urme pe fâşia verde
Reţeaua condusă de cei doi cumetri a fost anihilată în decembrie 2006.
Babalean şi Pâslar au fost arestaţi preventiv la vremea respectivă, alături de alte persoane, fiind acuzaţi că aduceau ilegal ţigări din Ucraina, pe care apoi le revindeau în România, aducând prejudicii statului român de peste 1,3 milioane de lei.
Afacerea celor doi a fost falimentată pe 13 decembrie 2006, atunci când o armată de poliţişti de la Investigarea Fraudelor, ofiţeri anticorupţie şi poliţişti de frontieră, sub coordonarea unei echipe de procurori din cadrul DIICOT Suceava, au descins în localitatea Vuliva, acolo unde, în apropierea liniei de demarcaţie dintre România şi Ucraina, au surprins mai mulţi indivizi care descărcau dintr-un camion, aflat pe teritoriu ucrainean, sute de baxuri de ţigări şi le încărcau de zor într-un microbuz marca Mercedes Sprinter aflat la câteva zeci de metri distanţă, pe teritoriu românesc.
Pentru a nu lăsa urme pe fâşia verde, contrabandiştii aşezaseră un „covor” format din pături, cartoane şi saltele, peste care transportau ţigările de la camion la microbuz.
Explicaţia halucinantă a viceprimarului în faţa anchetatorilor
Viceprimarul Ştefan Mihai Babalean asigura paza zonei în care se făcea trecerea ţigărilor de pe o parte pe alta a graniţei şi nu a fost prins în urma flagrantului. A fost găsit câteva ore mai târziu şi reţinut.
Deşi anchetatorii aveau probe certe, printre care şi interceptări telefonice chiar din noaptea flagrantului (12/13 decembrie 2006), Babalean a venit cu o explicaţie uluitoare: a plecat de acasă în acea dimineaţă la ora 5:00 şi s-a dus la Primăria Frătăuţii Noi, unde avea de încheiat o situaţie pe care trebuia să o predea chiar în acea zi la Prefectură.
Nici cinci ani mai târziu, când i s-a prezentat materialul de urmărire penală, Babalean nu a recunoscut implicarea sa în reţeaua de contrabandă.
Şi-au lăsat telefoanele acasă şi au plecat într-un sejur la Poiana Braşov
Foştii soţi Radu Gheorghe Pâslar şi Domnica Nadia Galan au reuşit să scape iniţial de flagrantul procurorilor DIICOT.
Judecătorii au emis mandate de arestare în lipsă, iar după aproximativ o săptămână cei doi s-au predat.
Miraţi, cei doi foşti soţi au declarat că au plecat încă din seara de 12 decembrie 2006, cu câteva ore înaintea flagrantului, într-un sejur la Poiana Braşov, pentru a-şi reface relaţia şi a se relaxa.
De acuzaţiile anchetatorilor, au mai spus cei doi, nu au ştiut nici o clipă, pentru că, au mai spus aceştia, nu şi-au luat telefoanele cu ei, pentru a nu fi deranjaţi.
Nici cei doi foşti soţi, nici viceprimarul nu au recunoscut acuzaţiile ce le sunt aduse de procurorii din cadrul structurilor de combatere a crimei organizate.
În timp ce se relaxau la munte, respectiv completau acte pentru Prefectură, cei trei, reiese din interceptările telefonice, vorbeau între ei cum să fugă şi să scape de oamenii legii care le-au demascat afacerile ilicite.
Babalean, Pâslar şi Galan nu au stat după gratii mai mult de trei luni, fiind lăsaţi în libertate de judecători şi cercetaţi în stare de libertate.
Grăniceri ucraineni şi ofiţeri ai Poliţiei de Frontieră, complici ai contrabandiştilor
Rechizitoriul procurorilor DIICOT are nu mai puţin de 121 de pagini şi cuprinde multe informaţii interesante.
De exemplu, una dintre măsurile viceprimarului Babalean în perioada mandatului său, întrerupt de oamenii legii pe 13 decembrie 2006, a fost aceea de a pietrui de urgenţă drumul care făcea legătura din şoseaua principala şi zona de frontieră din apropierea stâlpului de frontieră 803. Anchetatorii explică şi de s-a implicat viceprimarul în pietruirea într-un timp foarte scurt a acelui drum: era zona găsită de membrii grupării ca fiind cea mai propice trecerii ţigărilor.
Procurorii DIICOT susţin de asemenea că în afacerile cu ţigări de contrabandă erau implicaţi şi poliţişti de frontieră români, dar şi ucraineni.
De exemplu, la unul dintre transporturi, ţigările au fost livrate în zona de frontieră, explică anchetatorii, cu un camion rusesc, de câţiva militari şi un comandant din structurile de grăniceri ucraineni.
„S-a stabilit că unii ofiţeri din cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Suceava se deplasau în mod frecvent în zona localităţii Vuliva, unde impuneau agenţilor de serviciu să se deplaseze în alte zone decât cele vizate pentru trecerea ţigărilor, li se prelua aparatura de supraveghere pe timp de noapte, astfel încât gruparea organizată care se ocupa de contrabanda cu ţigări să poată acţiona”, scrie negru pe alb în actul de sesizare a instanţei, fără a se preciza însă cine sunt acei ofiţeri.
Încă şase persoane anchetate în reţeaua fostului viceprimar
Procurorii DIICOT Suceava au decis disjungerea cercetărilor faţă de ceilalţi suspecţi în reţeaua de contrabandişti a fostului viceprimar Babalean şi a cumătrului acestuia, Pâslar.
Nicolae Şitca (44 de ani), zis „Colea”, din Iaslovăţ, Dănuţ Ursachi (43 de an) şi Luminiţa Ursachi (42 de ani), ambii din municipiul Suceava, Doru Cornel Pâslar (26 de ani), din Frătăuţii Noi, şi cetăţenii ucraineni Ilie Cernovaliuc (36 de ani) şi Vasilii Opaeţ (42 de ani), vor fi cercetaţi într-un alt dosar, pentru contrabandă, trecerea ilegală a frontierei de stat a României, constituire, respectiv sprijinire a unui grup infracţional organizat, tăinuire.
( 7 apr 2011, 11:09:31