Judeţul Suceava ar putea primi circa cinci milioane de euro din suma de 25 de milioane de euro pe care Parlamentul European a acordat-o României pentru refacerea efectelor pagubelor produse de inundaţiile din 2010.
Anunţul a fost făcut de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, care a precizat că Parlamentul European a aprobat în cursul zilei de ieri alocarea sumei respective din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene. Flutur a spus că suma a fost alocată în urma demersurilor făcute încă de anul trecut.
„Se pare că şi Parlamentul European şi Comisia Europeană au fost foarte generoşi cu noi. Pe lângă aprobarea proiectului de gestionare a deşeurilor din judeţul Suceava, în valoare de 63 de milioane de euro, iată că primim şi vestea alocării celor 25 de milioane de euro pentru refacerea efectelor inundaţiilor de anul trecut. Din această sumă, judeţul Suceava ar putea primi cam a cincea parte. Este un ajutor foarte important, pentru că noi am făcut eforturi financiare uriaşe să înlăturăm o parte din efectele calamităţilor din 2010”, a declarat şeful administraţiei judeţene.
El a mai adăugat că banii primiţi de la Uniunea Europeană vor fi folosiţi în special pentru refacerea drumurilor şi a podurilor distruse de inundaţii. Gheorghe Flutur a precizat că până în prezent, judeţul Suceava a primit o sumă de aproximativ 10 milioane de euro pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor din 2010, bani provenind de la Guvernul României şi din diverse donaţii de la companiile de stat.
Luhan: „Consider că Parlamentul European şi-a făcut datoria”
La rândul său, europarlamentarul PD-L de Suceava, Petru Luhan, a anunţat că România beneficiază de un sprijin financiar de 25 de milioane de euro, din totalul sumei de 182,38 milioane de euro pe care Parlamentul European a acordat-o pentru şase ţări afectate de inundaţiile de anul trecut.
„Catastrofa de anul trecut a produs daune semnificative infrastructurii, sectorului agricol, precum şi proprietăţilor publice şi private din numeroase judeţe ale ţării. Consider că Parlamentul European şi-a făcut datoria, adoptând în cel mai scurt timp decizia Comisiei Europene cu privire la mobilizarea sumei de 24.967.741 de euro pentru ţara noastră”, a spus Luhan.
El a mai adăugat că asistenţa financiară a fost solicitată după ce în lunile iunie şi iulie 2010, cea mai mare parte a teritoriului României a fost afectată de inundaţii şi de alunecări de teren, pagubele raportate Comisiei Europene fiind de 876 de milioane de euro.
Luhan a mai explicat că Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene este principalul instrument de care dispune Uniunea Europeană pentru a face faţă dezastrelor naturale şi pentru a sprijini regiunile afectate de un dezastru. Fondul a fost creat în urma inundaţiilor devastatoare din ţările Europei Centrale din vara anului 2002.