Shopping City Suceava a fost, în perioada 2-3 aprilie a.c., gazda celei de-a III-a ediţii a Festivalului de Teatru pentru Tineret. Sâmbătă, 2 aprilie, a avut loc concursul de interpretare pentru licee, pe două secţiuni: monolog şi trupe, iar duminică, 3 aprilie, concursul de interpretare pentru gimnaziu. De asemenea, în ambele zile de concurs au fost susţinute ateliere de lucru, sub îndrumarea actriţei Gabriela Ioniţă şi a studentului la actorie Dan Cucinschi.
Tineri din întreg judeţul s-au întrecut la actorie
În cadrul concursului au evoluat 22 de trupe, dintre care 17 la categoria liceu şi cinci la gimnaziu, iar la secţiunea monolog au fost 15 participanţi.
La categoria de vârstă liceu, premiul I a fost obţinut de trupa „Adolescenţii” de la Colegiul „Andronic Motrescu” Rădăuţi, care a interpretat piesa „Ţara lui Gufi”, după Matei Vişniec, coordonată de profesoarele Paula Tamara Ciobîcă, Viorica Coroamă şi Adriana Balan.
Locul II a fost obţinut de trupa „Frams”, de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, care a prezentat o piesă inspirată din folclorul românesc, „De mucenici - La Sân Toader”, în regia artistică a profesoarei Maria Rotariu, iar premiul III i-a revenit trupei „Altfel”, de la Liceul Teoretic „Ion Luca” Vatra Dornei, care a pus în scenă piesa lui Marin Sorescu „A treia ţeapă”.
De asemenea, trupa „Tropos” de la Colegiul Naţional „Nicu Gane” Fălticeni, a obţinut premiul special, cu piesa „Profesoara de maniere”, de Aura Constantin, regia artistică aparţinând prof. Ioan Caulea.
„Ne bucurăm că trupele care au participat din partea liceelor au acoperit întregul judeţ, toţi participanţii ne-au impresionat prin talentul lor, ceea ce înseamnă că aceşti copii merită mai mult, iar profesorii, care au rupt din timpul lor neplătit, merită tot respectul pentru munca depusă”, a menţionat Cornel Grosar, preşedintele Asociaţiei „Juventus”.
La secţiunea monolog, la categoria de vârstă liceu au fost acordate trei premii. Locul I a fost obţinut de Costin Mihai Lazăr, elev la Colegiul Tehnic Rădăuţi, locul II, de Codruţa Ciobanu, elevă la Colegiul Naţional „Nicu Gane” Fălticeni, iar locul III i-a revenit lui Alexandru Coţofrec, elev la Liceul cu Program Sportiv Suceava.
„Luceafărul”, piesa câştigătoare la categoria de vârstă gimnaziu
Deşi la categoria de vârstă gimnaziu s-au înscris mai puţine trupe, toate piesele au fost apreciate de către juriu. Cea mai inedită interpretare, care a fost apreciată cu locul I, a fost a elevilor Şcolii cu clasele I-VIII „Petru Muşat” Siret, care au prezentat piesa „Luceafărul” după Mihai Eminescu, fiind coordonaţi de profesoara Camelia Fraseniuc. Locul II a fost obţinut de trupa „Voinicii de la Sadagura” de la Şcoala Nr.13 din Cernăuţi, care a prezentat piesa „Punguţa cu 2 bani”, după Ion Creangă, fiind coordonată de profesoarele Ludmila Puşcariu şi Silva Suhoveţcaia, iar locul III i-a revenit trupei „Jovial” de la Grupul Şcolar Dumbrăveni, care a prezentat piesa „La cireşe” , în regia artistică a profesoarei Niculina Pintilii.
De asemenea, trupele „Isteţii” de la Colegiul „Nicu Gane” Fălticeni şi „Arccadia” de la Şcoala „Ion Creangă” Nr.9 Suceava au fost răsplătite cu menţiuni.
„Ne bucurăm că şi anul acesta am avut o trupă din Cernăuţi, care, sperăm noi, va ajunge să constituie baza unei secţiuni în limba română la teatrul din Cernăuţi, care deocamdată nu există acolo”, ne-a spus Cornel Grosar.
Organizatorii au specificat că se va încerca, la vară, includerea participanţilor la festival într-o tabără pentru copii, unde vor avea ocazia să ia cursuri de actorie de la actori cu experienţă.
Festivalul a fost organizat de Asociaţia „Juventus” şi Fundaţia ANA, în colaborare cu Compania Teatrală Bucovina, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport şi Asociaţia „Promotorii Bucovinei”.