Filaret Moţco, suceveanul care lucra ca înalt funcţionar al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) şi care şi-a pierdut viaţa în Afganistan în urma unui atac barbar al localnicilor, va primi distincţia de cetăţean de onoare în satul de baştină. Anunţul a fost făcut de Mihail Mechno, primarul din Izvoarele Sucevei, iar propunerea va fi discutată în prima şedinţă de Consiliu Local a comunei.
„Este un om care ne-a reprezentat cu cinste pe unde a mers. Datoria noastră este să facem măcar puţin în memoria sa”, a explicat primarul Mechno decizia de a propune acordarea titlului de cetăţean de onoare pentru Filaret Moţco.
Între timp, familia aşteaptă cu înfrigurare repatrierea trupului neînsufleţit al lui Filaret Moţco. Rudele au plecat aseară spre Bucureşti pentru a obţine mai multe detalii, inclusiv legate de banii cu care ONU va contribui la înmormântare. Ceremoniile funerare vor avea loc în cimitirul din Izvoarele Sucevei, iar familia doreşte să-l înmormânteze potrivit tradiţiei locului.
Oficial ONU: „Noi facem tot ceea ce putem ca să sprijinim familia”
Trupul neînsufleţit al lui Filaret Moţco a fost dus în cursul nopţii de luni spre marţi de la Kabul la Dubai, prin intermediul ONU. Victimele atentatului din Mazar-i-Sharif au fost supuse autopsiei la Kabul, oraş în care s-a ţinut de asemenea o ceremonie religioasă în memoria lor.
„Noi facem tot ceea ce putem ca să sprijinim familia. Nu ştim când şi cu ce tip de aeronavă va fi adus din Dubai în ţară, dar ONU va sprijini, de asemenea, familia cu transportul de la Bucureşti la Suceava, pentru înmormântare”, au mai spus reprezentanţii Centrului de Informare al ONU.
Potrivit surselor citate, s-ar putea apela la sprijinul MApN pentru aducerea în ţară a lui Filaret Moţco cu o aeronavă militară, dar o decizie în acest sens nu a fost luată până în prezent.
Centrul de Informare al ONU a postat, ieri, pe site-ul său, un mesaj in memoriam pentru cele şapte persoane care şi-au pierdut viaţa în atentatul de vineri.
Aceştia sunt: Filaret Moţco, România, 43 de ani, diplomat cu o carieră impresionantă în Armată, MAE, OSCE şi ONU; Joakim Dungel, Suedia, 33 de ani, avocat internaţional; Siri Skare, Norvegia, 53 de ani - fost locotenent colonel în Fortele Aeriene Regale Norvegiene, prima femeie pilot militar din istoria Norvegiei; Dil Prasad Gurung, Nepal, militar timp de 19 ani în Armata indiană; Chhabi Lal Purja Pun, Nepal, militar timp de 24 de ani în Armata indiană; Min Bahadur Thapa, Nepal, militar timp de 28 de ani în cadrul Armatei Indiei; Narayan Bahadur Thapa Magar, Nepal, militar timp de 19 ani în Armata Indiei.
( 6 apr 2011, 14:33:06