Tot mai mulţi proprietari de teren somează Primăria Suceava să le plătească despăgubiri pentru că pe terenurile lor au fost executate lucrări ISPA, indiferent dacă intervenţiile constructorilor le-au produs sau nu pagube.
Mai mult, unii blochează lucrările ISPA de mai bine de un an de zile, cerând despăgubiri enorme, pentru a permite accesul pe terenul lor.
Acesta este şi cazul unei lucrări ISPA de canalizare care trebuia făcută pe strada Bazelor, în Burdujeni, încă de anul trecut, dar lucrarea a fost blocată de refuzul unui proprietar de a permite accesul pe terenul său. Eforturile municipalităţii, de a rezolva cu vorba bună sau la mica înţelegere astfel de probleme, nu s-au soldat cu vreun rezultat favorabil, încât programul lucrărilor ISPA riscă să fie iar dat peste cap de acest blocaj neaşteptat.
“Avem o problemă cu un proprietar de pe strada Bazelor, care ne cere destul de mult despăgubire. El nu ţine cont de faptul că acolo era deja un cămin de canalizare. El spune că de la lucrările noastre i s-a inundat suprafaţa de teren deţinută, care, din informaţiile noastre, era inundată şi anterior, şi cere nişte despăgubiri peste limitele primăriei. Probabil vom ajunge în instanţă, pentru că nu se mulţumeşte cu despăgubirile propuse de noi”, a declarat ieri primarul Sucevei, Ion Lungu, care a fost rugat de firma Pfeiffer să rezolve cumva situaţia care îi face să bată pasul pe loc.
“Încercăm să facem evaluarea terenului, încercăm eventual un schimb de teren, dacă avem posibilitatea. Dacă nici acum nu rezolvăm problema pe cale amiabilă, vom intra cu decizie de expropriere pentru interes public”, a adăugat Lungu.
Edilul sucevean s-a arătat contrariat de faptul că în ultima vreme tot mai mulţi proprietari de teren vin şi cer să fie despăgubiţi pentru conductele care trec pe terenul lor.
“Nu există acum în România o lege de despăgubire a persoanelor fizice sau a instituţiilor publice. Şi noi, pe domeniul Primăriei Suceava, avem foarte multe conducte şi reţele de gaz, electricitate sau alte utilităţi, fără a primi nici un leu.
Nu facem o construcţie privată, nu e vreo şmecherie, ci reabilităm reţele de apă şi canalizare, care sunt în interes public”, a adăugat Lungu.
Anul trecut, mai mulţi proprietari de terenuri au fost despăgubiţi, după ce o parte din terenul deţinut de ei a devenit inutilizabil, pentru că acolo au fost amenajate cămine de canalizare şi au fost trase conducte de utilităţi.
( 6 apr 2011, 20:57:32