41 de persoane au ajuns în primele trei luni ale anului în spitalele din judeţ, după ce au încercat să-şi pună capăt zilelor înghiţind diferite substanţe necunoscute, medicamente sau alcool, a informat ieri, în conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, Adrian Popescu, cu precizarea că numărul sucevenilor care par să se fi săturat de viaţă a crescut cu 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Responsabilul de relaţiile cu presa al instituţiei s-a arătat îngrijorat de faptul că s-a lărgit categoria de vârstă a celor predispuşi la sinucidere. Astfel, în statistici nu se mai regăsesc doar dramele vârstelor fragede, legate de dragoste, sau ale celor bătrâni, legate de disperare, ci şi ale unui segment nou de vârstă.
Este vorba de persoane active, între 30 şi 50 de ani, care nu mai găsesc nici o satisfacţie în a trăi, probabil demoralizate fiind şi de anii îndelungaţi de tranziţie.
Au vârste între 12 şi 75 de ani
„Persoanele care ajung la spital în urma unor intoxicaţii au vârste cuprinse între 12 şi 75 de ani, însă în majoritatea cazurilor este vorba de tineri. Este o problemă de sănătate publică şi facem un apel către toate unităţile sanitare să fie pregătite pentru astfel de cazuri. Ar fi de dorit ca populaţia să nu recurgă la asemenea gesturi, iar părinţii să aibă mai multă grijă de copiii lor”, a spus Adrian Popescu.
Datele centralizate de spitalele din judeţ arată că, din cele 41 de cazuri de intoxicaţie înregistrate în perioada ianuarie – martie 2011, majoritatea au fost prin ingurgitarea de medicamente (de multe ori în combinaţie cu alcool) şi substanţe chimice, cum ar fi antigel, diluant, insecticide, detergenţi. Persoanele în cauză au fost internate în secţiile Medicală, Anestezie şi Terapie Intensivă, Pediatrie sau Psihiatrie.