Hala de producţie şi magazii ale fostei societăţii GMG, de producţie mobilier, au fost cuprinse de flăcări, ieri dimineaţă, într-un incendiu de proporţii, zona pasarelei auto de la Iţcani fiind aproape învăluită de fum.
Incendiul a fost anunţat la dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, ieri dimineaţă, la ora 8:24, la faţa locului fiind trimise nu mai puţin de 11 autospeciale, o autoscară mecanică, un modul SMURD şi o armată întreagă de echipaje de intervenţie: Grupa Operativă a ISU Suceava, efective ale detaşamentelor de pompieri Suceava, Rădăuţi şi Fălticeni, pompieri din cadrul serviciilor private pentru situaţii de urgenţă şi ai serviciului voluntar al comunei Şcheia, jandarmi, poliţişti şi reprezentanţi ai primăriei.
La sosirea pompierilor, flăcările cuprinseseră hala de producţie şi o parte din corpul de magazii, existând pericolul să se extindă şi la celelalte construcţii din zonă.
Pentru că nu exista nici un hidrant în curtea GMG, maşinile de pompieri erau nevoite să-şi facă plinul de apă tocmai de la Dedeman, însă, explică reprezentanţii ISU Suceava, acest lucru nu a afectat intervenţia în stingerea incendiului.
Societatea GMG este în faliment, bunurile fiindu-i preluate de o firmă de lichidare, care la rândul ei, a subînchiriat hala de producţie altor societăţi comerciale.
În fosta hală a fabricii de mobilă erau depozitate acum materiale de construcţie şi funcţiona, se pare, şi o societate de croitorie.
Încă nu se ştie cauza incendiului
Potrivit unui comunicat al ISU Suceava, incendiul a fost stins în jurul orei 11.15, după aproximativ trei ore de la anunţarea sa la dispeceratul pompierilor.
Au ars acoperişul halei de producţie pe circa 850 de metri pătraţi şi aproximativ 150 de metri pătraţi din acoperişul magaziilor.
În urma incendiului, s-au degradat, la hală, 20 de metri pătraţi de tâmplărie PVC, utilaje de croitorie (11 posturi de producţie), faţada clădirii, cu termosistem, pe o suprafaţă de 100 de metri pătraţi, şi instalaţia electrică.
La corpul de magazii s-au degradat pereţii, pe circa 30 de metri pătraţi, tâmplăria din lemn, instalaţia electrică, tencuiala interioară, pe o suprafaţă de aproximativ 50 de metri pătraţi, şi tavanul de rigips, pe 700 de metri pătraţi.
Din informaţiile pe care le deţinem, valoarea pagubelor a fost estimată la circa 250.000 de lei.
Pompierii au salvat din calea flăcărilor restul clădirilor din curtea fostei fabrici de mobilă, precum şi centrala termică şi materialele de construcţii depozitate în interior, valoarea salvărilor fiind estimată la 12 milioane de lei.
Specialiştii ISU Suceava nu stabiliseră, ieri seară, la ora închiderii ediţiei, care a fost cauza incendiului, aşteptând şi concluziile poliţiei, care a audiat mai mulţi martori.