Tupeul celor care administrează abatorul SC Nicşan SRL din satul Călineşti, comuna Şerbăuţi, pare a nu avea limite. Ajuns o adevărată pată neagră pe harta judeţului, după ce în ultimele luni de aici au fost împânzite pe câmpuri tone de resturi de animale, abatorul a continuat să taie cai, chiar şi după ce Direcţia Sanitar Veterinară dispusese sistarea activităţii unităţii până la remedierea unor deficienţe. Altfel spus, patroana acestui abator calcă în picioare în modul cel mai grosolan legea, iar cel puţin deocamdată nu a păţit mare lucru.
Luna trecută, în urma unei sesizări, în lunca Sucevei, în apropierea viitorului pod al şoselei de centură, au fost găsite, sub câteva plăci din beton, în jur de 80 de capete de cai. Proveneau în urma unor sacrificări masive în abator, iar câteva zile mai târziu sanitar-veterinarii au ajuns la vinovaţi, cei de la abatorul Nicşan.
Anterior acestui caz, în noiembrie 2010, tone de resturi de animale în putrefacţie au fost găsite împânzite pe câmpurile din satul Călineşti Cuparencu, iar vinovaţii au fost aceiaşi. Dacă vă întrebaţi de ce au făcut asta, răspunsul este simplu: conform legislaţiei europene, resturile rămase de la animalele sacrificate trebuie eliminate la un incinerator, însă acest proces este destul de costisitor.
După neregulile constatate în noiembrie 2010, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava a aplicat o amendă de 30.000 de lei, în timp ce în urma descoperirii din lunca Sucevei sancţiunea a fost de 12.000 de lei. De asemenea, miercurea trecută, sanitar-veterinarii anunţau că pe lângă amenda de 12.000 de lei s-a dispus şi sistarea activităţii abatorului.
Tăierile masive de cai au continuat în ciuda interdicţiei sanitar-veterinarilor
Sistarea activităţii, conform dispoziţiilor DSVSA, rămânea valabilă până când familia Nicşan, care administrează afacerea, va achiziţiona o maşină autorizată sanitar-veterinar pentru efectuarea transporturilor de resturi de animale până la incinerator, de asemenea şi până când se vor rezolva deficienţele legate de împrejmuirea locaţiei, precum şi de amenajarea locului unde sunt aduse animalele pentru sacrificare.
Ca „reacţie” la aceste măsuri, Maria Nicşan, administratorul abatorului, şi-a văzut în continuare de tăierile masive de cabaline.
„Doamna administrator a refuzat să semneze şi să primească atât procesul verbal de sancţionare, cât şi procesul verbal prin care îi era sistată activitatea. Mai mult, semnalele noastre au arătat că ea a continuat să taie cai vinerea şi sâmbăta trecută şi, din păcate, această sesizare s-a confirmat. Astăzi (n.r. - ieri), inspectorii noştri au ridicat ştampila ovală a abatorului şi toate documentele, ca să nu mai poată livra carnea de cal spre Bulgaria, conform contractelor încheiate”, a declarat doctorul Petrea Dulgheru, şeful DSVSA Suceava.
Se ia în calcul închiderea definitivă a abatorului
El a mai spus că deşi acest lucru nu este de dorit, abatorul reprezentând o investiţie importantă şi aducând bani în judeţ, dacă familia Nicşan nu înţelege să intre în legalitate, pasul următor va fi închiderea definitivă a unităţii.
Trebui precizat că în cazul amenzilor încasate până acum, administratorul abatorului a făcut contestaţie în instanţă, amânând astfel plata efectivă a acestora. Conform lui Petrea Dulgheru, un medic veterinar a primit misiunea de a monitoriza permanent, începând de ieri, tot ceea ce se întâmplă la abator.
( 6 apr 2011, 11:42:42