Aproape 1.000 de hectare de păşuni şi islazuri i-au fost oferite ilegal unei asociaţii de crescători de animale din Broşteni de aleşii locali ai oraşului. Concluzia aparţine prefectului de Suceava, Sorin Arcadie Popescu, care a cerut în instanţă anularea acelui act normativ. Mai exact, prefectul susţine, motivat de mai multe legi în vigoare, că Asociaţia Crescătorilor de Animale „Ciobănaşul” din Broşteni nu putea închiria terenurile decât în urma unei licitaţii publice, operaţiune care nu s-a mai derulat.
„Consiliul Local al oraşului Broşteni a hotărât, cu nerespectarea legislaţiei în vigoare, ca departajarea solicitanţilor să se facă în funcţie de numărul de animale şi încărcătura de animale/ha fiind încălcate astfel prevederile legale privind procedura de atribuire a contractelor de închiriere/concesionare/arendare a păşunilor comunale. În mod greşit s-a aprobat închirierea păşunilor în 2010 fără licitaţie publică, întrucât legislaţia în vigoare permite închirierea doar prin licitaţie publică”, se arată în acţiunea pe care prefectul Sorin Popescu a înaintat-o Secţiei Comerciale şi de Contencios Administrativ a Tribunalului Suceava.
Viceprimarul a cerut, viceprimarul a primit
Contractul de închiriere dintre Asociaţia „Ciobănaşul” şi Primăria Broşteni este cel puţin ciudat. Şi asta pentru că preşedinte al Asociaţiei este nimeni altul decât viceprimarul din 2010 al oraşului Broşteni, Nicolae Chiriac, iar printre membri se numără şi doi consilieri, Mircea Păuşeriu şi Gheorghe Bălan. Mai pe româneşte, Consiliul Local, din care fac parte cei trei, a votat atribuirea celor 1.000 de hectare de păşuni şi islazuri fără a se organiza licitaţie publică, aşa cum scrie legislaţia.
Contactat telefonic, Nicolae Chiriac a spus că a acţionat doar în interesul crescătorilor de animale.
„Nu am condiţionat şi nici nu am influenţat modul de încheiere a contractului. Noi (n.a. – Asociaţia Ciobănaşul) am depus o cerere de închiriere, Consiliul Local a aprobat, iar contractul a fost semnat, fără să fie contestat de cineva”, a spus viceprimarul din 2010 al oraşului Broşteni.
Acesta recunoaşte că situaţia actuală este una ingrată, iar dacă instanţa va anula hotărârea de Consiliu Local privind închirierea celor 1.000 de hectare de teren este foarte probabil ca subvenţia plătită de Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) să nu mai ajungă în buzunarele crescătorilor de animale.
Primarul Chirilă: „Un abuz colosal”
Referitor la acest subiect, primarul din Broşteni recunoaşte că viceprimarul de atunci, Nicolae Chiriac, putea reprezenta legal Asociaţia „Ciobănaşul”, numai că acest lucru era imoral.
„Ei au cerut, ei au votat şi tot ei şi-au atribuit terenurile. Mergând strict pe litera de lege nu este vorba de nici o incompatibilitate, poate doar de ordin moral. Din punctul meu de vedere este un abuz colosal”, a spus primarul Stelian Chirilă.
Şi Nicu Axinia, fostul viceprimar din Broşteni, debarcat printr-o hotărâre a consilierilor locali şi repus în funcţie de instanţele de judecată, crede că la mijloc au fost doar interesele câtorva persoane. „În 2009 eu am depus la APIA o cerere prin care Primăria Broşteni urma să câştige din această activitate în jur de 300.000 de euro într-o perioadă de câţiva ani. A doua zi, consilierul Gheorghe Bălan a retras această cerere, iar între timp se vede ce s-a întâmplat”, a punctat Nicu Axinia.
( 6 apr 2011, 14:14:57