Duminică, după săvârşirea Sfintei Liturghii, la Mănăstirea Voroneţ a avut loc un Te Deum cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la reînfiinţarea vieţii monahale în acest lăcaş de rugăciune, cu obşte de maici, având-o ca stareţă pe stavrofora Irina Pântescu.
La slujbă au participat numeroşi credincioşi, care sunt legaţi sufleteşte de acest loc binecuvântat de Dumnezeu şi care au ascultat cuvântul de învăţătură al maicii stareţe.
Mănăstirea Voroneţ, cunoscută în toată lumea pentru pictura sa interioară şi exterioară deosebită, a fost ctitorită de Sfântul Voievod Ştefan cel Mare, care i-a dat hramul principal „Sf. Gheorghe”, aici găsindu-şi odihna de veci Sfântul Daniil Sihastrul.
Mănăstirea a fost populată la început cu călugări. Viaţa monahală s-a întrerupt în 1785, după anexarea Bucovinei de către Imperiul Habsburgic, când mănăstirea a fost desfiinţată, iar chiliile distruse. În urmă cu 20 de ani, porţile mănăstirii s-au redeschis.
20 de ani, infimi în raport cu veşnicia
Aşa cum îşi aminteşte stavrofora Irina Pântescu, una dintre primele trei vieţuitoare ale mănăstirii, „în 1991, după 206 ani de când călugării ieşeau de pe poarta mănăstirii plângând, iar porţile se închideau în urma lor din cauza stăpânii străine, la 1 aprilie 1991 din nou porţile s-au deschis pentru trei călugăriţe smerite care veneau, cu ajutorul Bunului Dumnezeu şi al Sfântului Daniil Sihastrul, să reînnoade ceea ce a fost rupt de o stăpânire străină”, a spus maica stareţă.
Cei 20 de ani, a spus stavrofora Irina, sunt foarte puţini în comparaţie cu veşnicia. “Au trecut 20 de ani. Sunt mulţi, sunt puţini... În raport cu veşnicia este atât de infim, dar pentru noi, muritorii de rând, totuşi a fost ceva. Pentru că în aceşti 20 de ani, am pus aici tot ceea ce am putut din punct de vedere spiritual şi din punct de vedere al muncii noastre, al sănătăţii noastre, a tot ceea ce am putut să închinăm lui Dumnezeu şi celor câţiva ctitori minunaţi, Măria Sa Domnul Ştefan cel Mare şi Sfânt, Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul, Mitropolitul Grigore Roşca şi tot şirul de călugări care s-au perindat pe la Voroneţ.”
Obştea mănăstirii va ţine flacăra credinţei aprinsă
Cu cuvinte alese, stavrofora Irina Pântescu s-a referit şi la demnitatea românilor, şi la faptul că obştea mănăstirii, care acum este formată din 13 maici, va ţine flacăra credinţei aprinsă.
„Poporul român a fost un popor demn. Înaintaşii noştri au fost oameni demni. Noi ne străduim să fim demni, să ne ridicăm, atât cât putem noi, la nivelul înaintaşilor noştri. Dacă înaintaşii noştri au jertfit totul pentru ortodoxie şi pentru glie, acelaşi lucru îl facem şi noi astăzi cu vorba, cu fapta, cu rugăciunea. Ziua sau noaptea, gândul nostru este cum să fim demni urmaşi ai acestor înaintaşi, care ne-au lăsat aceste comori frumoase atât de apreciate în lumea întreagă. Dumnezeu să ne ajute tuturor”, a încheiat stavrofora Irina Pântescu, aflată de 20 de ani în fruntea obştii Mănăstirii Voroneţ.