Crescătorii de vaci care deţin cote de lapte pentru vânzări directe, respectiv cumpărătorii care achiziţionează lapte, sunt obligaţi ca până la mijlocul lunii viitoare să depună declaraţiile anuale privind livrările, respectiv vânzările efectuate în anul de cotă 2010-2011. Conform actualelor prevederi legislative, anul de cotă a început pe 1 aprilie 2010 şi s-a încheiat pe 31 martie 2011.
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Suceava a început deja transmiterea declaraţiilor anuale prin poştă, crescătorii fiind rugaţi să le completeze şi să le trimită tot prin poştă (APIA Suceava, adresă: bulevardul 1 Decembrie 1918, nr. 3) sau să le depună personal la sediul Compartimentului Administrare Cote de Lapte, aflat la intrarea în cartierul Obcini al municipiului Suceava.
Termenul limită pentru depunerea declaraţiei anuale este 16 mai, după această dată fiecare zi de întârziere urmând să aducă penalizări de 0,01% calculate din cantitatea deţinută pentru vânzări directe.
„Este important de menţionat că producătorul care deţine cote pentru vânzări directe trebuie să depună declaraţia anuală chiar dacă nu a comercializat lapte sau produse lactate în cursul anului de cotă. Cota de lapte a constituit şi va constitui o condiţie de eligibilitate pentru accesarea formelor de sprijin destinate crescătorilor de bovine, astfel că este esenţial ca aceasta să fie menţinută”, a declarat Angela Coroleuca, directorul executiv al APIA Suceava, arătând că cine nu depune declaraţia anuală pierde cota de lapte, care este retrasă automat la rezerva naţională.
Ea a mai arătat că noii crescători de animale care nu deţin „Caietul Fermierului” îl pot solicita şi primi de la Compartimentul Administrare Cote de Lapte. Conform legilor de funcţionare a pieţei laptelui, producătorii deţinători de cotă de vânzări directe au obligaţia ca în perioada anului de cotă să-şi ţină evidenţa cantităţilor de lapte valorificate zilnic în formularul tip ,,Caietul Fermierului”.