După ce vineri după-amiază Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a analizat recursurile pentru două „loturi” de poliţişti de frontieră de la Siret aflaţi în arest preventiv, sâmbătă a intrat pe rol şi al treilea „lot”. Este vorba de 20 de persoane, printre care se află comisarul-şef Aurel Anea, fostul şef al Punctului de Trecere a Frontierei Siret, dar şi cei patru vameşi şefi de tură, respectiv Sorin Constantin Şcladan, din comuna Vicovu de Jos, Nicu Cezar Schipor, din Siret, Lazăr Ungureanu, din municipiul Suceava şi Simion Coroliuc, din Siret.
Şedinţa de judecată a durat mai bine de trei ore, dar chiar şi aşa, argumentele invocate de avocaţi nu au avut darul de a-i convinge pe magistraţii instanţei supreme de oportunitatea cercetării inculpaţilor în stare de libertate. Verdictul judecătorilor a venit după aproximativ jumătate de oră de la finalul şedinţei de judecată şi a însemnat respingerea tuturor recursurilor. Toţi cei 20 de vameşi şi poliţişti de frontieră de la Siret vor mai rămâne după gratii pentru încă 30 de zile.
Pentru aceeaşi perioadă a prelungit Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie mandatele de arestare preventivă în cazul altor 16 poliţişti de frontieră, dintr-un „lot” judecat vineri. Pentru alţi 16 poliţişti de frontieră durata care trebuie să o mai petreacă după gratii a fost stabilită la 15 zile. Rezumând, 36 de vameşi şi poliţişti de frontieră stau în arest toată luna aprilie, iar alţi 16 cel puţin până la mijlocul acestei luni.
Până în prezent, şapte eliberaţi
Din totalul celor 59 de vameşi şi poliţişti de frontieră arestaţi în urmă cu două luni la propunerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, până astăzi au părăsit arestul doar şapte.
După 30 de zile de arest preventiv au plecat acasă trei poliţişti de frontieră, Ionel Marinel Gâză, de 40 de ani, din Plopeni, Iulian Radu, de 32 de ani, din Rădăuţi, şi Daniela Căpăţână, de 43 de ani, din Rădăuţi. Acestora le-a urmat agentul-şef Mihai Doru Tocilă, de 43 de ani, din Siret, în cazul căruia procurorii nu au mai solicitat prelungirea mandatului de arestare.
Vineri, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis punerea în libertate a altor trei poliţişti de frontieră. Agentul George Bogdan Ungureanu, de 29 de ani, din Siret, agentul Alina Olivia Mandiuc, de 27 de ani, din Siret, şi agentul principal Adrian Iuga, de 41 de ani, din Baineţ-Muşeniţa, sunt ultimii arestaţi din acest dosar care au revenit la casele lor.
Se finalizează dosarul până la Paşte?
Ancheta începută anul trecut de structura centrală a Direcţiei Naţionale Anticorupţie a culminat în primele zile ale lunii februarie 2011. Atunci, sute de oameni ai legii au descins atât în Punctul de Trecere a Frontierei Siret, cât şi la locuinţele suspecţilor. În urma percheziţiilor efectuate şi a probelor adunate cu ajutorul camerelor de filmat instalate în monitoarele calculatoarelor de serviciu, dar şi în alte locuri, precum şi cu ajutorul agenţilor sub acoperire, unul dintre ei, Mădălin Ionescu, fiind chiar şef al PTF Siret, s-a documentat activitatea de corupţie care se derula aici. Anchetatorii au precizat că luarea de mită era un proces coordonat, care se derula de foarte multă vreme, iar şpaga era împărţită după criterii bine stabilite. Astfel, în perioada septembrie 2010 - ianuarie 2011, inculpaţii au constituit un grup infracţional organizat, care avea ca scop strângerea unor importante sume de bani, sub formă de mită, ca urmare a trecerii cu vederea, nedenunţării şi neconstatării unor infracţiuni sau contravenţii comise la trecerea frontierei de stat a României, fiind vorba în special de tolerarea traficului de ţigări. Inculpaţii au pretins, primit ori acceptat, direct sau indirect, în mod repetat, importante sume de bani şi bunuri de la persoane care au tranzitat frontiera. Sumele de bani erau luate pentru ca lucrătorii de poliţie să le permită mituitorilor introducerea în România a unor bunuri, în general ţigări din Ucraina peste limita legală admisă.
În afara celor 59 de vameşi şi poliţişti de frontieră arestaţi în februarie, DNA a început urmărirea penală şi împotriva altor poliţişti de frontieră despre care au apărut date că au luat mită. De asemenea, procurorii au extins urmărirea penală, ajungându-se ca în acest moment unii inculpaţi să fie acuzaţi chiar şi de peste 300 de acte materiale de luare de mită. Surse judiciare spun că rechizitoriul va fi întocmit până la Paşte, iar dosarul va fi trimis instanţei de judecată în scurt timp. De altfel, în ultimele săptămâni inculpaţii au fost chemaţi mai des la Parchet, iar ancheta avansează într-un ritm alert, semn că până la începerea efectivă a procesului nu mai este mult timp.