Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a luat ieri câteva decizii importante în ceea ce priveşte vameşii şi poliţiştii de frontieră de la Siret. După ce Curtea de Apel Bucureşti a decis acum câteva zile eliberarea a 19 poliţişti de frontieră, instanţa supremă a menţinut măsura doar pentru trei persoane.
Este vorba de agentul George Bogdan Ungureanu (29 de ani), din Siret, agentul Alina Olivia Mandiuc, (27 de ani), din Siret şi agentul principal Adrian Iuga (41 de ani), din Baineţ-comuna Muşeniţa. Ceilalţi rămân după gratii, cel puţin pentru 30 de zile.
Măsuri restrictive diminuate
Pentru alte 16 persoane care au primit mandate de arestare pentru o perioadă de 30 de zile, instanţa supremă a decis altceva. Mai exact, judecătorii au ajuns la concluzia că perioada de arest preventiv trebuie prelungită cu doar 15 zile, şi nu cu 30, aşa cum a decis Curtea de Apel Bucureşti.
În această situaţie se află următoarele persoane: agent principal Radu Lucanu (43 de ani), din municipiul Suceava, agent principal Vasile Adrian Bălici (29 de ani), din Vicovu de Sus, agent-şef adjunct Mihaela Elena Cosic (29 de ani), din municipiul Rădăuţi, agent-şef adjunct Sorin Sumanaru (36 de ani), din municipiul Suceava, agent-şef adjunct Vasile Secrier (34 de ani), din municipiul Rădăuţi, agent Elena Cozminiuc (44 de ani), din municipiul Rădăuţi, agent-şef Toader Ilieşi (41 de ani), din municipiul Suceava, agent-şef adjunct Adrian Holcă (33 de ani), din comuna Pătrăuţi, agent principal Florin Constantin Matei (25 de ani), din municipiul Suceava, agent Andrei Ciobanu (25 de ani), din municipiul Suceava, şi agent principal Virgil Jităriuc (42 de ani), din municipiul Rădăuţi, agent-şef principal Constantin Doru Andrişan (36 de ani), agent principal Daniel Grigoraş (36 de ani), din municipiul Rădăuţi, agent Vasile-Ovidiu Sasu (28 de ani), din municipiul Suceava, agent-şef Cristian Filipoaia (37 de ani), din municipiul Suceava, agent-şef Constantin Gheorghe Lavric (39 de ani), din comuna Frătăuţii Vechi.
Un al treilea lot, în care se află şi comisarul şef Aurel Anea şi cei patru vameşi şefi de tură, se va judeca astăzi.
„A fost avută în vedere apropiata finalizare a urmăririi penale, dar şi faptul că avem deja două luni de zile scurse din momentul arestării iniţiale, ceea ce înseamnă un punct semnificativ în acest proces penal”, a declarat Ionel Andrişan, avocatul a şase dintre inculpaţi.
Ghinioniştii
Dacă trei dintre poliţişti au fost eliberaţi, alţi 16 din acelaşi lot au rămas după gratii încă 30 de zile. Este vorba de: agent George Slevoacă (25 de ani), din comuna Cacica, agent principal Gheorghe Alin Pavlovici (32 de ani), din Siret, agent-şef Ilie Zahariuc (47 de ani), din Siret, agent-şef Ilie Cozmei (44 de ani), din Siret, agent-şef Florin Sticleţ (36 de ani), din municipiul Rădăuţi, agent principal Cristian –Teodor Nicolovici (31 de ani), din municipiul Rădăuţi, agent-şef Manuel –Eugen Costache (36 de ani), din municipiul Rădăuţi, agent Traian Constantin Hai (35 de ani), din municipiul Suceava, agent-şef principal Luchian Alexandru Posmangiu (42 de ani), din municipiul Suceava, agent Gheorghe Neamţu (28 de ani), din municipiul Fălticeni, agent şef Rodica Nichiforiuc (45 de ani), din municipiul Rădăuţi, agent-şef principal Romis Vasile Luchean (32 de ani), din comuna Dorneşti, subinspector Bogdan Constantin Rurac (27 de ani), din municipiul Suceava, agent-şef principal Sorin Doru Strugar (42 de ani), din municipiul Suceava, agent-şef principal Viorel Ruşte (46 de ani), din municipiul Rădăuţi, agent Elena Anca Agapi (27 de ani), din Siret.
Care sunt acuzaţiile
La începutul lunii februarie a acestui an, la propunerea DNA au fost arestaţi 55 de poliţişti de frontieră şi patru vameşi de la PTF Siret. Toţi sunt acuzaţi că, în perioada septembrie 2010 - ianuarie 2011, au constituit un grup infracţional organizat care avea ca scop strângerea unor importante sume de bani, sub formă de mită, ca urmare a trecerii cu vederea, nedenunţării şi neconstatării unor infracţiuni sau contravenţii comise la trecerea frontierei de stat a României, fiind vorba în special de tolerarea traficului de ţigări.
Anchetatorii au precizat că în baza unei înţelegeri prealabile, au pretins, primit ori acceptat, direct sau indirect, în mod repetat, importante sume de bani şi bunuri de la persoane care au tranzitat frontiera. Sumele de bani erau luate pentru ca lucrătorii de poliţie să le permită mituitorilor introducerea în România a unor bunuri, în general ţigări din Ucraina peste limita legală admisă.