Manifestările prilejuite de Ziua Jandarmeriei, în acest an sărbătorindu-se 161 de ani de la înfiinţarea instituţiei, şi-au consumai ieri cele mai importante momente, expoziţiile inedite ale jandarmilor şi exerciţiile demonstrative fiind elementele care au dat cea mai mare culoare şi substanţă evenimentului.
Ziua de ieri a început solemn la Jandarmerie Suceava, cu un Te Deum în memoria eroilor jandarmi căzuţi la datorie şi a continuat cu adunarea festivă a cadrelor unităţii, ocazie cu care au fost acordate o serie de recompense (mulţumiri, felicitări, citare prin ordin de zi). Centrul atenţiei s-a mutat apoi la Poligonul Mihoveni al Jandarmeriei, unde s-a desfăşurat „Ziua Porţilor Deschise”. Au atras atenţia ca în fiecare an exerciţiile demonstrative în care jandarmii au prezentat tehnicile de atac şi apărare în timpul intervenţiilor, după care a urmat un scurt moment demonstrativ cu câinii de serviciu ai unităţii.
Ca element deosebit faţă de anii anteriori au fost organizate mici expoziţii de numismatică, grafică şi machete de mijloace de transport, toate realizate de jandarmi, de asemenea atrăgând atenţia şi prezentarea tehnicii şi armamentului din dotare.
Tot ieri, ziariştii prezenţi la eveniment au participat la Cupa Presei la Tir, ei întrecându-se pe puncte, la precizia de a trage cu pistolul în poligon.
Anterior evenimentelor de ieri, cu o săptămână în urmă, vineri, 25 martie, împreună cu Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni a fost organizată Ziua Veteranilor Unităţii, precum şi „Cupa Jandarmeriei”, activitate în cadrul căreia jandarmii subunităţilor inspectoratului au participat la concursuri de atletism, şah, tir, tenis de masă şi minifotbal.
Cine compunea Jandarmeria Suceava acum 161 de ani
Ziua Jandarmeriei este organizată în fiecare an pe 3 aprilie, când, în 1850, a fost semnată ,,Legiuirea pentru reforma corpului Slujitorilor în Jandarmi” de către domnitorul Grigore Alexandru Ghica, act care a pus bazele Jandarmeriei Române. Documentul prevedea faptul că Jandarmeria „este o putere înfiinţată pentru a priveghea siguranţa publică, ţinerea bunei rânduieli şi aducerea la împlinire a legilor”, executarea zilnică a unui serviciu ordinar, pe baza regulamentelor sale şi un serviciu extraordinar la solicitarea autorităţilor, de subunităţile mobile din structură.
Conform legii de la acea vreme, din efectivul de 1.433 de jandarmi ai Regimentului de Jandarmi Moldova, Isprăvniciei Suceava i-au fost repartizaţi un ofiţer, un vacs-maistru, doi subofiţeri călare şi un pedestru, 42 de jandarmi călare (14 carabinieri, un trâmbiţaş şi 27 călare), precum şi 49 de jandarmi pedeştri (dintre care unul toboşar).