Toţi cei 24 de pacienţi care se aflau internaţi la Spitalul de Boli Cronice Solca au fost externaţi forţat, ultimii cinci în cursul zilei de ieri, din cauză că unitatea se desfiinţează. Închiderea spitalului i-a afectat şi pe cei 70 de salariaţi, care-şi caută acum un loc de muncă la alte unităţi spitaliceşti din judeţ.
Spitalul de Boli Cronice de la Solca se închide întrucât Consiliul Local nu a aprobat reprofilarea acestuia în cămin de bătrâni, aşa cum a propus Ministerul Sănătăţii, pe motiv că nu are bani pentru cofinanţare, iar Casa de Asigurări de Sănătate nu mai dă, începând de ieri, nici un ban pentru funcţionare.
Direcţia de Sănătate Publică Suceava a informat ieri că, în viitor, bolnavii din zonă care vor avea nevoie de îngrijiri intraspitaliceşti vor fi preluaţi, în funcţie de diagnostice, de celelalte unităţi spitaliceşti din judeţ, îndeosebi de Spitalul Rădăuţi.
70 de salariaţi, în căutarea unui loc de muncă
În ceea ce priveşte salariaţii, aceştia vor fi repartizaţi în celelalte spitale, potrivit opţiunii personale, iar până acum 43 din cei 70 de salariaţi au cerut Direcţiei de Sănătate Publică să-i redistribuie.
În momentul de faţă, în spitalele din judeţ şi la Serviciul Judeţean de Ambulanţă sunt vacante 66 posturi de medici, 6,5 de farmacişti, patru posturi de biologi, biochimişti, chimişti şi fizicieni, 13 posturi de logopezi, sociologi, asistenţi sociali şi kinetoterapeuţi, 294,5 posturi pentru asistenţi, 100 pentru infirmiere, 150 pentru îngrijitoare şi şapte pentru şoferi sanitari. Deşi locurile de muncă sunt multe, în afară de Spitalul Gura Humorului, care a anunţat că este de acord să angajeze un asistent la Neonatologie, şi Spitalul Rădăuţi, care a informat că este dispus să primească un medic pneumolog, celelalte spitale şi-au manifestat dezinteresul pentru preluarea personalului de la Spitalul de Boli Cronice Solca. Şi asta, de teama de a nu depăşi70% din cheltuielile cu personalul, procent impus de Ministerul Sănătăţii.
Bugetul unităţilor sanitare care vor prelua din personalul de la Solca va fi suplimentat
Un anunţ făcut ieri de Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, care au promis suplimentarea de fonduri pentru spitalele care vor prelua angajaţi din unităţile medicale desfiinţate, ar putea rezolva favorabil situaţia personalului de la Solca.
„Bugetul spitalelor şi serviciilor de ambulanţă care angajează personal redistribuit din cele 67 de unităţi sanitare din ţară propuse pentru reprofilare va fi suplimentat, dacă acestea, în urma preluării personalului, nu s-ar mai încadra în prevederea legală de 70% cheltuieli de personal. Am discutat deja cu preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate în acest sens”, a declarat ieri ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, într-o videoconferinţă cu autorităţile locale sanitare şi de urgenţă din teritoriu.
El a adăugat că a modificat legislaţia astfel încât cererile personalului care se redistribuie pot fi depuse direct la sediile direcţiilor de sănătate publică, fără a se mai face liste la nivelul spitalelor.
( 2 apr 2011, 14:01:48
In tradevar domnule ministru ati modificat legislatia prin incalcarea unor drepturi constitutionale cum este dreptul la demnitate,dreptul la viata si sanatate, dreptul la munca ,dreptul la libera exprimare.
Chiar sint si eu curios in afara de acel doctor care va fi preluat de spitalul Radauti citi altii din acel personal va fi preluat de alte unitati sanitare si cu ce pret.