Chiar dacă aveau autorizaţie de pichetare a Prefecturii pentru joi şi vineri, ieri, la orele 13.00, în faţa Palatului Administrativ erau doar câteva grupuri mici de profesori de la Colegiul Tehnic „Samuil Isopescul” şi Colegiul de Informatică „Spiru Haret” Suceava. După jumătate de oră de discuţii, profesorii au plecat, unii hotărâţi să continue greva, alţii resemnaţi şi decişi să reînceapă şcoala.
„Pentru noi nu contează când, ci câţi bani vom primi”
Profesorii strânşi ieri la amiază în faţa Palatului Administrativ au venit de data asta fără pancarte şi nu au scandat lozinci. Cei prezenţi s-au arătat dezamăgiţi de colegii de la alte licee care nu au venit la protest, aşa cum promiseseră la mitingul de miercuri.
„Ne aşteptam să fie aici şi colegii noştri de la celelalte şcoli, până la urmă toţi profesorii nu şi-au luat salariile integrale. Pentru noi nu contează când, ci câţi bani vom primi”, ne-a spus Dorin Rusu, profesor la Colegiul de Informatică „Spiru Haret”.
Vicepreşedintele Sindicatului Judeţean „Spiru Haret” e mai optimist şi a asigurat profesorii că în cel mai scurt timp îşi vor lua salariile integrale. „Începând de miercuri au fost întocmite toate documentele, la o parte din şcoli banii au ajuns pe cardurile profesorilor, iar în cursul zilei de azi (ieri - n.r.) şi mâine (astăzi - n.r.) şi ceilalţi profesori vor intra în posesia banilor. Banii intraţi în conturile profesorilor sunt în proporţie de 70% din salariul pentru luna februarie, iar cealaltă parte din bani o vor primi în zilele următoare”, le-a explicat profesorilor Dumitru Irimia.
Profesorii de la Colegiul Tehnic „Samuil Isopescul” nu merg la şcoală până nu primesc salariile integrale
Cei mai mulţi dintre profesorii care au ajuns ieri în faţa Prefecturii au fost de la Colegiul Tehnic „Samuil Isopescul”. Aceştia au declarat că nu vor reîncepe şcoala până nu vor primi salariile integrale.
„Noi nu am muncit doar jumătate de lună, ca să primim doar o parte din salariu. Ne-am făcut conştiincios treaba, să fie amabili să respecte şi ei legea şi să ne dea salariul întreg. Mâine suntem în grevă, luni la fel”, ne-a spus Gica Peiu, lider de sindicat la „Samuil Isopescul”.
Fiecare instituţie va decide individual cum va recupera orele pierdute
Profesorii nu au stabilit de comun acord cum vor recupera orele, rămânând la latitudinea fiecărei instituţii şi a fiecărui profesor cum va recupera materia. „Profesorii se vor reîntâlni şi vor solicita schimbarea orarului şi includerea unui program de recuperare. Majoritatea părinţilor şi elevilor au solicitat recuperarea orelor, iar colegii mei vor fi dispuşi să facă ore suplimentare. Din ce am vorbit cu colegii mei de la mai multe instituţii, nu se vor face ore sâmbăta”, a menţionat Dumitru Irimia.
Profesorii sunt recunoscători părinţilor că au fost înţelegători şi i-au asigurat că elevii nu vor avea nimic de pierdut. „Astăzi (ieri-n.r.) am făcut o şedinţă cu părinţii şi le-am mulţumit că ne-au fost alături, vom recupera materia, aşa încât nimeni nu va avea de suferit”, ne-a spus Tania Cozmei, lider al sindicatului cadrelor didactice de la Şcoala cu clasele I-VIII Nr. 9 „Ion Creangă”.
Comisie de dialog social la Prefectură
Deşi problema salariilor e aproape rezolvată pentru luna februarie, situaţia ar putea fi repetată peste două luni.
„Problema este una complexă, din acest motiv astăzi (ieri-n.r.) la Prefectură a fost creată o comisie de dialog social, la 7 aprilie se va relua discuţia şi vom vedea exact care este situaţia financiară a fiecărei instituţii şi vom face demersurile necesare pentru a găsi fonduri necesare pentru trimestrul III şi IV”, ne-a informat Dumitru Irimia.
( 1 apr 2011, 11:51:27