Primăriei Suceava i-ar fi necesare peste 600 de hectare de teren pentru a rezolva toate cererile de retrocedare primite până acum, în multe cazuri fiind deja pusă să plătească despăgubiri, deşi terenurile respective nu îi aparţin şi nici nu are altele pe care să le dea la schimb.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat ieri că, din cauza lipsei terenurilor, cu care să îi pună în posesie pe cei care au hotărâri definitive şi irevocabile, s-a ales şi cu acuzaţii de abuz în serviciu.
“O problemă foarte spinoasă cu care ne confruntăm şi nu am reuşit să o rezolv de când sunt primar, deşi eforturi s-au făcut în acest sens, se referă la retrocedarea terenurilor către cei care le-au deţinut înainte de a le fi confiscate de stat. Noi am făcut eforturi la Academia de Ştiinţe Agricole, pentru a transfera o suprafaţă de 360 de hectare de teren de la Staţiunea de Cercetări Agricole la Primăria Suceava, dar cu toate eforturile depuse nu am reuşit acest lucru. Între timp a apărut şi Legea Cercetării, care face şi mai dificilă transferarea terenurilor de la staţiune.
În ultimul timp avem foarte multe hotărâri de instanţă care ne obligă să punem în posesie proprietarii de terenuri, pe raza municipiului Suceava. Avem 43 de hotărâri definitive şi irevocabile, pentru o suprafaţă de 22 de hectare. Eu, ca primar, pot fi acuzat de abuz în serviciu, că nu pun în aplicare aceste hotărâri. Practic, nu avem terenuri ca să putem pune în aplicare hotărârile”, a declarat Lungu.
Forţată de situaţie, municipalitatea suceveană va iniţia noi demersuri pentru transferarea unei suprafeţe de teren, cu care să poată pune în aplicare hotărârile definitive şi irevocabile.
“Nouă ne-ar trebui aproximativ 600 de hectare de teren pentru a-i împroprietări pe toţi cei cărora le-au fost confiscate terenurile. Din păcate, este o chestiune pe care primăria nu are cum o rezolva, pentru că nu avem acest teren.
Oamenii atacă în instanţă deciziile de compensare a valorii terenurilor cu acţiuni la Fondul Proprietatea, dau în judecată primăria, angajează un evaluator independent, îi face o anumită valoare şi obligă primăria să o plătească.
Nu mi se pare corect, pentru că nu primăria este cea care a confiscat acele terenuri, ci statul român. La noi, aceste cazuri sunt gestionate de Ministerul de Finanţe ca reprezentant al statului român, dar oamenii nu au încredere în despăgubirile acordate şi în Fondul Proprietatea.
Suntem la un pas de situaţia în care primăria este considerată bună de plată, deşi nu mi se pare corect, moral, dar nici resurse financiare nu avem pentru aşa ceva”, a adăugat Ion Lungu.
Şeful municipalităţii sucevene consideră că soluţia e una singură, de a fi transferate la primărie terenuri de la staţiunea agricolă, să poată fi acordate măcar parţial terenurile celor care aşteaptă acest lucru de ani de zile.
(31 mar 2011, 19:50:59