Dosarul etnobotanicelor interzise vândute printre cruci, sicrie şi coroane în magazinul de pompe funebre al Cristinei Boschi (42 de ani), din municipiul Fălticeni, a ajuns pe rolul instanţelor de judecată.
Pe lângă patroană, în boxa acuzaţilor de la Tribunalul Suceava vor ajunge şi celelalte două persoane arestate în acelaşi dosar, o asistentă medicală de la un cămin de bătrâni rădăuţean, Mariana Florentina Dumitrescu (51 de ani), din Rădăuţi, precum şi un tânăr fălticenean, Ionuţ Marius Ciubotariu (23 de ani).
Aceştia din urmă, susţin anchetatorii, erau „distribuitorii” de etnobotanice pe zona Rădăuţi
Îşi testa singură produsele şi făcea „reţete” proprii
Cristina Boschi, explică procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Suceava, se aproviziona cu etnobotanice din municipiul Bacău, de la persoane care aveau aceleaşi îndeletniciri.
Fie că erau pentru fumat sau prizat, etnobotanicele aduse de la Bacău erau mai întâi “trase” de Cristina Boschi, care apoi îşi instruia vânzătorii despre efectele produselor, explicându-le care este mai slab sau mai tare, pentru a şti ce să le spună clienţilor, aceştia din urmă majoritatea tineri, elevi de liceu.
Fălticeneanca apela şi la un cunoscut consumator de droguri din acelaşi oraş, pentru a-şi da şi acesta cu părerea despre produsele noi şi să le promoveze mai apoi în anturajul său, format tot din consumatori de etnobotanice.
Cristina Boschi, se arată în rechizitoriul înaintat instanţei de judecată, obişnuia să facă combinaţii din mai multe produse, pentru a le pune în vânzare sub forma unui produs nou, speculând intenţia consumatorilor de a încerca noi şi noi senzaţii.
Pentru a-şi face oferta şi mai atrăgătoare, patroana „magazinului morţii” schimba etichete sau punea denumiri din lista produselor interzise, tocmai pentru a-i ademeni pe consumatori.
Cristina Boschi a susţinut la audieri că habar nu a avut că pliculeţele cu etnobotanice conţineau substanţe interzise de lege, de pe lista droguri de risc sau de mare risc.
Pentru clienţii fideli: marfă pe datorie, „degustări” în toaleta magazinului
Ionuţ Marius Ciubotariu a lucrat o perioadă ca vânzător în magazinul de pompe funebre.
El, precum şi alţi martori din dosar le-au povestit anchetatorilor că în magazinul Cristinei Boschi se şi consumau produse etnobotanice.
Pentru consumatorii de jointuri din produsele vegetale, Cristina Boschi punea la dispoziţie şi foiţe de ţigară.
Clienţii fideli primeau marfă şi pe datorie, iar etnobotanicele erau “degustate”, de multe ori, în toaleta magazinului.
Asistenta medicală vindea „leacuri” la pliculeţ, la uşa apartamentului
Mariana Florentina Dumitrescu a intrat în afacerea cu etnobotanice în toamna anului trecut, după ce fiul ei, fost vânzător la un magazin de etnobotanice din Rădăuţi al Cristinei Boschi, a plecat la facultate la Cluj.
Asistenta medicală a început să vândă aşa-zisele droguri legale la uşa apartamentului ei din Rădăuţi. Dumitrescu a declarat că nu a ştiut deloc ce conţin acele produse, crezând că “sarea de baie” (n.r. – Special Gold), de exemplu, e folosită în baie sau ca leac, în scopuri curative.
Mariana Florentina Dumitrescu a declarat în faţa oamenilor legii că cealaltă inculpată, Cristina Boschi, i-a explicat că o parte dintre produse se ard într-un recipient şi degajă un fum plăcut mirositor care relaxează, în timp ce produse precum White Sensation şi Special Gold, care conţineau prafuri de culoare albă cu cristale fine, reprezintă „sare de baie” şi se folosesc în scop terapeutic.
Din sumele încasate din vânzarea fiecărui pliculeţ, asistenta medicală oprea 5 lei pentru plicurile vândute cu 20 de lei, 10 lei pentru plicurile vândute cu 40 de lei şi 20 de lei pentru plicurile vândute cu 70 de lei, diferenţa ajungând la Fălticeni, la Cristina Boschi.
Prins de poliţiştii comunitari din Rădăuţi
În perioada 8-10 octombrie 2010, asistenta medicală Mariana Florentina Dumitrescu a lipsit de la domiciliu, fiind plecată din judeţ, iar Cristina Boschi pentru a nu pierde clienţii, l-a trimis la Rădăuţi pe Ionuţ Marius Ciubotariu. Misiunea acestuia era aceea de a acosta tinerii care sunau la uşa apartamentului familiei Dumitrescu, de a le explica că aceasta lipseşte de la domiciliu şi că le poate oferi el aceleaşi produse pe care le cumpărau de la asistenta medicală.
Poate că afacerea celor trei ar fi mai durat ceva vreme, dacă mai mulţi poliţişti comunitari din Rădăuţi nu l-ar fi oprit pe stradă pe Ciubotariu şi ar fi găsit asupra acestuia mai multe pliculeţe de etnobotanice.
Din acel moment, ancheta a fost preluată de ofiţerii Serviciului Antidrog al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Suceava.