joi, 31 mar 2011 - Anul XVI, nr. 75 (4673)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Nemulţumiri

Medicii de familie suceveni, revoltaţi de ameninţările cu şomajul ale Ministerului Sănătăţii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Medicii de familie sunt revoltaţi de afirmaţiile ministrului Sănătăţii, Atilla Cseke, cum că sunt prea mulţi în comparaţie cu nevoile reale ale populaţiei, şi consideră că în spatele acestor declaraţii se ascunde dorinţa eliminării lor din sistem. 

„La nivel naţional există deja 11.000 de medici de familie, în timp ce 4.800 de rezidenţi au ales această specializare. Eu cred că, în condiţiile actuale, aceste cifre sunt prea ridicate şi, practic, creştem pentru viitor medici de familie şomeri”, a declarat ministrul Sănătăţii, în opinia căruia întreg sistemul de asistenţă medicală primară trebuie reorganizat.

Evident, declaraţiile nu au fost tocmai pe placul medicilor de familie, iar reacţiile nu au întârziat să apară. La Suceava, doctorii spun că deficitul de medici de familie este mare, chiar dacă în judeţ nu există localităţi descoperite din acest punct de vedere.

 

Medici de familie, copleşiţi de numărul mare de pacienţi înscrişi pe liste

Secretarul Asociaţiei Medicilor de Medicină Generală, Irina Badrajan, arată că unii doctori sunt copleşiţi de numărul mare de pacienţi înscrişi pe liste, iar evidenţele Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) îi întăresc spusele. Astfel, potrivit datelor centralizate de CAS, din cei 290 de medici de familie, opt au între 500 şi 1.000 de pacienţi, 82 între 1.001 şi 1.500, 117 între 1.501 şi 2.000, 34 între 2.001 şi 2.200, 28 între 2.201 şi 2.500, 18 între 2.501 şi 3.000 şi trei între 3.001 şi 3.500.

„Cei de la Ministerul Sănătăţii spun că 1.800 de înscrişi pe liste ar fi cifra optimă. Nu ştiu de ce cred asta, după părerea mea, un medic de familie ar trebui să aibă cel mult 1.000 de bolnavi, dacă vrea să-şi facă datoria în linişte şi cu toată probitatea. La 2.000 de pacienţi, cum au mulţi, este un fel de maraton, şi asta în detrimentul calităţii actului medical”, crede dr. Irina Badrajan, care se întreabă de ce Ministerul Sănătăţii scoate posturi la rezidenţiat dacă sistemul de medicină de familie este, aşa cum afirmă Atilla Cseke, deja suprasaturat. „Sunt într-adevăr zone aglomerate, dar sunt şi zone deficitare din punct de vedere al acoperirii cu medici de familie, dar asta şi pentru că administraţiile locale nu se implică suficient în atragerea de doctori, nu le asigură condiţii civilizate de trai”, completează dr. Irina Badrajan.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medicii de familie suceveni, revoltaţi de ameninţările cu şomajul ale Ministerului Sănătăţii.
 Vizualizări articol: 761 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Medicii de familie suceveni, revoltaţi de ameninţările cu şomajul ale Ministerului Sănătăţii5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Alba neagra... trimis de
(31 mar 2011, 16:49:17
Daca un medic de familie are prea putini pacienti inscrisi primeste mai putin bani ,daca are prea multi pacienti tot putin trebuie sa primeasca pt ca este ,,in detrimentul calitatii actului medical".
De fapt MINISTERUL SANATATII cauta orice pretexte pentru a incerca sa motiveze subfinantarea crasa din sanatate.
2.   P.s. trimis de
(31 mar 2011, 16:57:46
De fapt MINISTERUL SANATATII se straduieste sub pretextul reformei sa elaboreze norme care sa duca la o scadere si mai mare a finantarii in sanatate.
3.   SIGUR... trimis de
(31 mar 2011, 19:17:30
E manipulare. Nu asta e prioritatea in sanatate.Avem un sistem de sanatate de rasul lumii. Se vrea prin orice mijloc subfinantare si introdusa prostia aia cu cardurile
"Tara in razboi si bab se piptana "- sunt interese mari pt firma si tot restul de sacali ce vor fi implicati in chestia asta .Răspunsul este că românii se numără printre codaşii Europei la bugetul alocat pentru îngrijirea sănătăţii, deşi structura cheltuielilor pentru medicamente este asemănătoare ca pondere.
Şi asta nu pentru că am fi mai puţin bolnavi decât restul europenilor, din contră, starea de sănătate a românilor s-a înrăutăţit în ultimii ani.Un român, anual, cheltuie pentru serviciile de sănătate 473 dolari, în statele din vestul Europei plăţile pentru sănătate sunt de peste şapte ori mai mari, de 3 500 de dolari.În cazul ţărilor precum Norvegia şi Elveţia, diferenţa este şi mai mare, mai exact de 13-14 ori mai mulţi bani alocaţi anual pe cap de locuitor.Tot din mass media am aflat ca LA CAPITOLUL SERVICII DE SANATATE IN COADA LISTEI MAI SUNT PATRU TARI PRINTRE CARE ARMENIA, AZERBAIJAN,INCA O TARA (AM UITAT CARE) SI KURDISTAN.DOMNILOR DIN MINISTER ..MAI DATI-O -N KURDISTANU' EI DE TREABA ...DAR CHIAR ASA RAU AM AJUNS .MEDICAMENTE NU , TRATATI IN SPITAL NU , (FIE NU SUNT MEDICAMENTE , FIE NU SUNT PATURI , FIE TE INTERNEZI CU O BOALA SI LA EXTERNARE MAI AI VREO UNA,FIE TE TRIMIT ACASA TOT BOLNAV SI NU TE TIN PERIOADA STANDARD , CA DE ,COSTA O ZI DE SPITALIZARE. CONSULTATIILE GRATIS- VAD CA DORITI SA LE RESTRICTIONATI.CHIAR NE PUTEM COMPARA CU POPORUL KURD....Doamne ce perioada traim !
4.   Saracii medici de familie din Suceava........ trimis de
(31 mar 2011, 22:01:58
Sunt un medic cu rezidentiat de MF si care nu are cabinet!! Sunt dispus sa preiau de la orice medic parte din pacienti daca sunt asa de sufocati de consultatii. Vreau sa-mi dati un singur nume de medic care sa renunte la pacienti. Sau poate sa cedati DVS., dna. Badrajan din capitatie?! Hai sa fim seriosi.......dna Badrajan! Ar trebuie sa aparati drepturile medicilor pe care ii reprezentati si nu sa faceti declaratii de presa cu care sa "induiosati" sucevenii.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei