În bisericile sucevene preţul unei lumânări s-a dublat. O lumânare mică, care se putea cumpăra cu 0,5 lei, se vinde la biserici, începând cu 25 martie, la preţul de un leu. Reprezentanţii Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor ne-au spus că preţul lumânărilor s-a modificat pentru că materia primă s-a scumpit.
Preotul Cătălin Axinte, consilier economic al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, ne-a explicat ieri că „preţul parafinei, produs petrolier, s-a dublat, s-au majorat preţurile la combustibili, aşa că am fost nevoiţi să dublăm şi preţul lumânărilor. Vor fi două tipuri de lumânări normale, cele mici la un leu, cele mari la trei lei, şi două tipuri de lumânări din ceară naturală, pentru Sfântul Altar”. Preotul Axinte ne-a mai spus că decizia de scumpire a lumânărilor s-a luat într-o şedinţă a Adunării Eparhiale.
Vor cumpăra mai puţine lumânări
Credincioşii cu care am stat de vorbă zilele acestea ne-au spus că vor cumpăra mai puţine lumânări. Dacă în prima zi, vinerea trecută, credincioşii au fost surprinşi şi chiar îngrijoraţi că preţul la o lumânare s-a dublat, între timp s-au resemnat. „O să cumpăr o lumânare, în loc de două lumânări sau trei, cum luam până acum. Nu contează câte lumânări aprindem, atâta timp cât ne rugăm lui Dumnezeu cu inima curată”, ne-a spus Tatiana Alexa, o pensionară din Suceava. Preoţii cu care am stat de vorbă ne-au spus, la rândul lor, că scumpirea lumânărilor este o decizie administrativă, care se aplică în toate parohiile din judeţ. Toţi preoţii au explicat că lumânarea „simbolizează jertfa de sine, transfigurarea, transformarea în lumină a omului prin arderea de sine, ceea ce reprezintă calea împlinirii şi a desăvârşirii”.
Banii din lumânări, pentru acţiuni filantropice, culturale
„Lumânarea este un semn al jertfei curate pe care creştinul o aduce în faţa lui Dumnezeu. Pentru că Dumnezeu este lumină în cel care aprinde o lumânare, iar cel care aprinde o lumânare se arată iubitor de lumină, adică de Dumnezeu. Toată lumea ştie cum arată o lumânare. E subţire, firavă, înlănţuită cu trupul de ceară. Rostul lumânării e să ardă şi să lumineze. Nu contează câte lumânări aprinde credinciosul în biserică, contează că el a adus o jertfă bisericii”, ne-a explicat un preot paroh din Suceava. În completare, consilierul economic al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, preotul Cătălin Axinte, a explicat că banii proveniţi din comercializarea lumânărilor sunt folosiţi de parohii pentru întreţinerea locaşurilor de cult, pentru acţiunile filantropice, culturale, care se organizează de biserică.
Biserica deţine monopol pe... lumânări
„Biserica deţine, prin lege, monopolul confecţionării şi comercializării obiectelor de cult”, după cum ne-a declarat preotul Axinte. Acest drept, privind confecţionarea şi comercializarea obiectelor de cult, implicit a lumânărilor, cruciuliţelor, a fost conferit prin lege în anul 1997. Cu toate acestea, Bazarul şi pieţele din întreg judeţul sunt invadate de persoane care comercializează lumânări de tot felul, multe aduse din Republica Moldova sau Ucraina. Şi în cazul acestor comercianţi, asemeni celor care fac trafic cu ţigări, li s-ar putea confisca marfa, în urma unor controale ale autorităţilor.
(30 mar 2011, 11:16:22
Există o explicaţie !
Sigur , sunteţi afectaţi
E mai scump s’ajungeţi în Împărăţie
S-a blocat importul din R.Moldova
Aşa că ....s-a scumpit la producător
Poate nu s-o supăra Iehova
Că eu le voi folosi doar când am să mor
Biserica’i un club al comercianţilor
Dar NU, nu’s vietăţi sordide ( Doamne fereşte ! )
Acceptaţi ( rogu-vă ) noul preţ al lumânărilor
Contribuiţi la buget ortodox (care oricum creşte)