Profesorii suceveni, alături de colegii lor din Botoşani, au protestat ieri, timp de cinci ore, în faţa Ministerului Educaţiei, Tineretului, Cercetării şi Sportului (METCS), încercând în modul acesta să determine autorităţile competente să găsească o rezolvare pe termen lung a problemei lor. O delegaţie formată din cinci lideri de sindicat suceveni şi botoşăneni a fost primită de către ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, însă profesorii s-au ales doar cu promisiuni.
„Ministrul e total depăşit de situaţie”
Profesorii, în special cei care au discutat direct cu Funeriu, s-au arătat foarte supăraţi şi dezamăgiţi de reacţia şi atitudinea ministrului.
„Am purtat, timp de o oră, o discuţie cu ministrul, e total depăşit de situaţie, ne-a zis că rezolvarea problemei ţine de premierul Boc şi Ministerul Finanţelor Publice şi s-a eschivat de la responsabilităţi, ne-a sugerat să avem răbdare şi să aşteptăm”, a declarat Dumitru Irimia, vicepreşedintele Sindicatului Judeţean „Spiru Haret”. Daniel Funeriu le-a dat de înţeles profesorilor că salariile din învăţământ vor fi acordate în baza Ordonanţei 41/2009, ceea ce înseamnă că drepturile salariale ale profesorilor nu cuprind majorarea de 33% câştigată în instanţă.
„E o nouă înşelăciune, degeaba ne-am câştigat drepturile în instanţă, dacă oricum nu sunt respectate”, a mai adăugat Dumitru Irimia.
Cadrele didactice au revenit în Suceava şi mai nemulţumite faţă de cum au plecat şi sunt hotărâte să continue greva şi în zilele următoare.
„În urma discuţiei cu Funeriu n-am aflat nimic nou, am primit doar promisiuni în care cel mai probabil nici ministrul nu crede. Continuăm greva şi suntem hotărâţi să nu cedăm”, ne-a spus Silvia Lupaşcu, lider de sindicat la Şcoala Generală Nr.3 Suceava.
Astăzi profesorii vor picheta din nou Prefectura
Aşa cum au anunţat şi în cadrul mitingului de joia trecută, profesorii vor picheta şi azi Prefectura, cerând autorităţilor locale să facă presiuni la Guvern pentru rezolvarea problemei salarizării.
„Protestul este unul autorizat, mizăm pe susţinerea tuturor profesorilor din judeţ, trebuie să avem o voce unitară pentru a fi băgaţi în seamă”, a menţionat Constantin Cernica, preşedintele Sindicatului Judeţean „Spiru Haret”.