Un tânăr în vârstă de 32 ani, din localitatea Izvoarele Sucevei, se zbate între viaţă şi moarte în Reanimarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, după ce a băut antigel într-o cantitate de câteva ori mai mare decât doza considerată mortală. Alexandru S. are şanse nule de supravieţuire, spun medicii, şi din cauza faptului că a ajuns la spital cu întârziere, respectiv la două zile de la ingurgitarea substanţei, considerată una extrem de toxică, care pune viaţa în pericol chiar şi atunci când cantitatea înghiţită este mică, iar prezentarea la doctor imediată.
Tânărul a fost adus la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava în noaptea de duminică spre luni, la ora 02.00, iar diagnosticul stabilit de medici a fost necruţător: comă incompatibilă cu viaţa.
A mai încercat să se omoare
Doctorii au explicat că Alexandru S. avea deja instalată o insuficienţă hepato-renală severă, iar zilele îi sunt numărate. Tânărul a fost internat în secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă, au mai spus medicii.
De menţionat că până a ajunge la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, Alexandru S. a fost văzut de medicii de la Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc, primii care s-au ocupat de caz. Potrivit doctorilor de la această unitate sanitară, tânărul nu este la prima tentativă de sinucidere. El obişnuieşte să consume alcool, iar acest lucru s-a întâmplat şi de această dată, când, după ce s-a îmbătat, a băut antigel. Alexandru S. a înghiţit 600 de ml din respectiva substanţă, considerată una extrem de periculoasă în condiţiile în care doza mortală este de 100 ml la o greutate corporală de 70 kilograme.
Gestul tânărului a fost remarcat în cele din urmă de mama sa, care a chemat de urgenţă ambulanţa pentru a-l duce la spitalul din Câmpulung Moldovenesc, de unde, chiar în aceeaşi noapte, a fost transferat la Suceava.
A ajuns la spital după două zile
Doctorii spun însă că prezentarea la spital a fost tardivă, la 48 de ore de la ingestie, iar decesul nu s-a produs imediat, deoarece alcoolul a acţionat ca un antidot, alcoolul fiind de altfel substanţa care poate contracara efectele antigelului şi care este chiar recomandată de medici în asemenea situaţii.
Etilenglicolul, cunoscut si sub numele de antigel, este o substanţă lipsită de miros şi cu un gust dulceag. Primele semne ale intoxicaţiei cu antigel sunt greţurile şi vărsăturile. În stadiul doi apar tahicardia, hipertensiunea şi creşterea frecvenţei respiratorii, fază urmată de apariţia durerilor lombare, scăderea eliminării de urină, convulsii şi comă.