Profesorii suceveni riscă să nu-şi primească salariile integrale pentru luna februarie, în condiţiile în care fondurile disponibile în acest moment pentru aceste plăţi sunt insuficiente. Deşi la sfârşitul săptămânii trecute Ministerul Finanţelor Publice a aprobat alocarea a 4,55 de milioane de lei pentru a acoperi diferenţele salariale pentru dascălii suceveni, suma nu acoperă în întregime necesarul pentru salariile majorate ale profesorilor conform hotărârilor pe care aceştia le-au obţinut în instanţă.
Potrivit şefului Trezoreriei Suceava, Mihai Terteş, în luna februarie a.c., fondul pentru salariile profesorilor suceveni a fost de 25 de milioane de lei, sumă care nu a mai fost disponibilă şi pentru luna martie 2011. De precizat că salariile primite de dascălii suceveni în luna februarie au inclus şi majorările obţinute prin hotărâri judecătoreşti. Terteş a explicat că în luna martie s-au plătit drepturi salariale în sumă de 17 milioane de lei, astfel încât suma necesară pentru a acoperi întreg fondul de salarii ar fi de circa opt milioane de lei. În aceste condiţii, suma de 4,55 milioane de lei alocată la sfârşitul săptămânii trecute pentru profesorii din judeţul Suceava acoperă doar o parte din restanţele salariale, soluţia în momentul de faţă fiind rectificarea bugetelor unor localităţi din judeţ în care au rămas bani necheltuiţi în fondurile de salarii. Practic, pentru a-şi primi salariile integrale pe luna februarie, profesorii ar mai avea nevoie de o sumă de aproximativ 3,45 de milioane de lei.
Carcalete: Unele primării nu acceptă redistribuirea fondurilor
Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, Petru Carcalete, a declarat, la rândul său, că pentru a asigura salariile integrale ale profesorilor este necesară rectificarea bugetelor unor primării din judeţ în care există un excedent la fondul de salarii.
„Sunt unele localităţi în care primăriile au plătit salariile profesorilor pentru luna februarie şi au mai rămas şi cu bani în cont. Soluţia ar fi rectificarea bugetelor a 34 de localităţi care au mai mulţi bani pentru fondul de salarii al cadrelor didactice”, a precizat Carcalete.
El a spus că este puţin probabil ca toţi primarii celor 34 de localităţi să fie de acord să facă aceste rectificări bugetare, cu toate că banii în plus nu pot fi folosiţi cu alte destinaţii decât plata salariilor.
Petru Carcalete a arătat că în situaţia în care nu se vor rectifica bugetele celor 34 de localităţi, soluţia ar fi ca profesorii să primească sumele de bani disponibile în momentul de faţă, iar diferenţele să fie achitate la începutul lunii aprilie, când vor putea fi folosite fondurile din trimestrul al doilea.