Locuitorii unei străzi lăturalnice din cartierul Iţcani nu mai au linişte, zi şi noapte, după ce strada lor a fost transformată forţat în principala arteră de tranzit dinspre Rădăuţi şi Siret înspre Botoşani, Dorohoi, dar şi principalele cartiere ale Sucevei.
Cele mai multe probleme sunt cauzate de traficul greu care tranzitează zona, trecerea unui camion fiind resimţită din plin atât de oameni, cât şi de locuinţele acestora.
“Nu mai putem sta în casa noastră. Avem cutremur de fiecare dată când trece o maşină! Stai în pat şi simţi pereţii cum trepidează...”, spune Maria Mariţanu, care locuieşte de o viaţă de pe strada Biruinţei, pentru ca acum, la bătrâneţe, să nu mai aibă linişte în propria casă.
Pereţii locuinţei sunt crăpaţi deja, iar găurile din pereţi se adâncesc şi mai mult de fiecare dată când camioane încărcate până la refuz cu materiale de construcţii, balast sau marfă trec pe străduţa a cărei infrastructură învechită nu a fost gândită pentru asemenea sarcini.
În casă, pereţii, recent renovaţi, sunt deja brăzdaţi de crăpături, iar varul se desprinde în firişoare subţiri şi cade, din cauza trepidaţiilor.
“Nu am curaj să mai renovez casa, pentru că din urmă se distruge totul. Am băgat bani degeaba să o refac. Nu cer nimănui să ne refacă casele, nu stăm cu mâna întinsă către autorităţi. Tot ce vrem e să nu ne distrugă casele”, exclamă revoltat Marius Mariţanu, care locuieşte în aceeaşi curte cu mama sa, dar într-o altă casă.
Problemele pe această stradă, dar şi pe cea alăturată, Aron Pumnul, au început odată cu impunerea restricţiilor de tonaj greu pe podul de peste apa Sucevei, în zona Bazar, traficul greu dinspre Siret şi Rădăuţi înspre Botoşani şi Dorohoi fiind deviat pe aceste două străzi.
Nu doar casele locuitorilor, ci şi dispensarul din zonă, o clădire veche de aproximativ 100 de ani, are de suferit din cauza trepidaţiilor produse de traficul greu din zonă. Recent renovate, cabinetele medicale au deja pereţii fisuraţi pe lungimi de doi-trei metri, iar structura de rezistenţă a clădirii este pusă în pericol.
Nemulţumiţi şi disperaţi, oamenii au strâns deja liste de semnături, pe care vor să le ataşeze unei solicitări oficiale, prin care cer limitarea tranzitului greu până la maxim 3,5 tone, luarea unor măsuri pentru ca şoferii să reducă viteza cu care circulă pe aceste străzi şi chiar devierea traficului pe alte rute, unde deranjul produs locuitorilor ar fi mai mic, iar locuinţele oamenilor nu ar mai fi distruse.
Lateralele străzii, “decorate” cu anvelope uzate
Disperaţi de traficul greu şi de nepăsarea şoferilor care nu respectă limita de viteză impusă, de 30 de km la oră, oamenii au pus câteva anvelope de camioane în drum, pe laterale, pentru a-i determina să circule mai atent şi să ocolească gropile în care, dacă intrau, ar fi provocat trepidaţii şi mai mari.
Neobişnuita metodă de a atrage atenţia şoferilor şi de a-i determina să circule mai atent a fost luată după ce oamenii, disperaţi, au făcut o mulţime de reclamaţii la poliţie, au cerut amplasarea de radare (solicitare la care, spun locuitorii din zonă, li s-a râs în nas) sau prezenţa unui agent de circulaţie, care să-i domolească pe şoferii vitezomani. Nu în ultimul rând, în zona unde sunt puse acele cauciucuri de maşini este şi o trecere de pietoni amplasată în curbă, pe care cei de acolo o consideră un adevărat pericol public.
(29 mar 2011, 13:37:58