Câteva zeci de capete de cai au fost aruncate în lunca Sucevei, în apropierea viitorului pod al şoselei de centură. Un miros înţepător de putrefacţie, păsări adunate pe leşurile animalelor, pe scurt - peisaj sinistru. Se pare că „isprava” a fost făcută de angajaţii unui abator din apropierea Sucevei, unde se fac sacrificări de cai, dar resturile animale ar fi putut fi aduse şi de la un abator din alt judeţ.
Capete de cai, devorate de păsări
Capetele de cai au fost descoperite de un sucevean care era în trecere prin lunca Sucevei. Omul a oprit maşina şi a văzut grozăvia, după care a anunţat, joi seară, reporterii Monitorul de Suceava, care au mers, ieri dimineaţă, pentru a vedea dacă sesizarea se confirmă.
Puţin ascunse de câteva plăci de beton, rămase de la lucrările de amenajare a cursului apei Sucevei, zecile de capete de cai, aruncate unele peste altele, erau deja pline de insecte şi păsări care le devorau.
Mai urma ca haitele de câini care-şi fac veacul prin zonă să găsească leşurile şi să le târască pe malul apei, în zona în care pescari amatori vin să găsească puţină linişte şi relaxare.
Ancheta Direcţiei Sanitar Veterinare Suceava
Ajunşi la faţa locului şi văzând capetele de cai aruncate unele peste altele, am contactat telefonic şi am sesizat despre situaţia constatată reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, care au ajuns ieri la faţa locului.
Petrea Dulgheru, directorul executiv al DSVSA Suceava, ne-a declarat, după verificările făcute în teren, că inspectorii sanitar-veterinari au constatat „circa 80 de capete de cabaline, sacrificate de aproximativ trei-patru zile. După cercetările noastre, se presupune că au fost sacrificate toate odată, cel mai sigur într-un abator. Am demarat deja o anchetă în acest sens, făcându-se verificări la abatoarele care ar fi putut să aducă capetele de cal în acest loc, şi vom lua măsurile conform legii”.
Concret, această neregulă este prevăzută în articolul 4, litera b, punctul 9, din HG 984/2005, privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor. Aici se precizează că depozitarea în afara locurilor special amenajate a reziduurilor şi deşeurilor de origine animală, precum şi neasigurarea evacuării acestora către societăţile comerciale abilitate pentru neutralizare se pedepseşte cu amendă cuprinsă între 30.000 şi 40.000 de lei.
Resturile de animale vor fi incinerate
Directorul Petrea Dulgheru a mai completat că cele 80 de capete de cai ar fi putut fi aduse dintr-un alt judeţ, de la un abator din afara Sucevei, dar încă se fac cercetări. „Oricum, sunt capete de la animale sănătoase. O să sesizăm şi Primăria Pătrăuţi, pe teritoriul căreia s-au aruncat capetele de cabaline, care are obligaţia de a ridica aceste resturi şi de a le duce la un incinerator, pe cheltuiala primăriei, care, într-adevăr, nu are nici o vină. Trebuie spus că prevederile legale referitoare la deşeurile animaliere sunt clare. Tot ceea ce nu este folosit în producţie trebuie dus la una dintre societăţile autorizate să incinereze resturile de animale. Problema este că toate aceste operaţiuni costă, iar debarasarea de aceste resturi prin mijloace mai puţin ortodoxe este mai la îndemână, mai ales dacă vorbim de inconştienţă şi dispreţ faţă de lege”, a mai spus directorul executiv al DSVSA Suceava, Petrea Dulgheru.
Precedent
Anul trecut, în luna noiembrie, tone de resturi de animale, în putrefacţie, au fost împânzite pe câmpurile din apropierea unui abator, din comuna Şerbăuţi. Cranii de oi şi de cai erau, la acea vreme, împrăştiate pe sute de metri, iar o groapă săpată cu excavatorul era umplută cu câteva tone de resturi de animale. Firma care a fost găsită vinovată şi amendată anul trecut pentru abandonarea resturilor animale pe câmp este şi astăzi în vizorul reprezentanţilor DSV Suceava.
(26 mar 2011, 12:03:27
9