Societatea care asigură apa caldă şi căldura a peste 22.000 de familii din municipiul Suceava are de două zile un nou director. Demisia lui Constantin Plăcintă, anunţată încă de la începutul lunii ianuarie şi pusă în practică acum, l-a propulsat în funcţia de director general pe Ioan-Silviu Gemănari, directorul tehnic al societăţii de termoficare.
Noul director este specialist în termoficare şi lucrează de 21 de ani în Termica Suceava, avansând în timp, de la inginer stagiar, adjunct dispecer-şef de tură, dispecer-şef de tură, mai târziu devenind dispecer coordonator peste toţi dispecerii-şefi de tură, pentru ca din 2002 să preia funcţia de director tehnic.
Ştafeta pe care i-a predat-o Constantin Plăcintă, care a renunţat la postul său de director la Termica, pentru a se ocupa de realizarea noii centrale termice, pe gaz metan şi biomasă, ca reprezentant al firmei Adrem Invest, nu este deloc una uşoară.
Societatea de termoficare se zbate de câţiva ani în ape tulburi, din cauza mai multor probleme, precum dispariţia consumatorilor industriali pentru care a fost construită iniţial, valurile de scumpiri ale cărbunelui şi tuturor utilităţilor, puterea scăzută de cumpărare a populaţiei, ale cărei datorii către Termica cresc de la an la an, din cauza subvenţiilor care de multe ori sunt doar pe hârtie, iar mai nou, criza economică, care i-a alungat pe cei interesaţi să privatizeze această unitate de producţie.
În acest context dificil, noului director i se cere de către conducerea oraşului nu doar să menţină preţul gigacaloriei la acelaşi nivel, ci chiar să îl reducă, pentru a uşura presiunea asupra bugetului local, din care se subvenţionează o parte din preţul căldurii şi apei calde livrate populaţiei.
Dezastrele din Japonia au repercusiuni şi asupra funcţionării Termica pentru iernile viitoare. Pericolul energiei nucleare a readus în atenţia întregii lumi importanţa termocentralelor precum Termica Suceava, care produc energie electrică în paralel cu cea termică, ca o metodă mai sigură, deşi mai costisitoare.
Această atenţie a dus la o nouă majorare a preţului cărbunelui, ceea ce face sarcina Termica, de a produce gigacaloria la acelaşi preţ, sau chiar la un preţ mai mic, o misiune imposibilă.
De aceea, noul director, Silviu Gemănari, spune că îşi va concentra forţele tocmai pe partea de producţie, în ideea de a obţine gigacaloria la un preţ cât mai bun. El a apreciat decizia fostului director general, Constantin Plăcintă, de a renunţa la funcţia deţinută, pentru a se ocupa de realizarea noii centrale de termoficare, ca fiind cea mai bună alegere, pentru a urgenta realizarea termocentralei moderne care va trebui să livreze gigacaloria la un preţ de numai 116 lei, fără TVA, la gardul centralei. Noua centrală ar urma să fie construită în aproximativ doi ani de la semnarea contractului cu Primăria Suceava, existând şanse reale ca acest lucru să se întâmple în mai puţin de o lună.
(25 mar 2011, 11:32:35