Treaba se îngroaşă pentru vameşii şi poliţiştii de frontieră de la Siret arestaţi la începutul lunii februarie a acestui an. După o relativă acalmie de câteva săptămâni, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), structura centrală, au reînceput munca în forţă în acest dosar. Rând pe rând, persoanele puse sub acuzare sunt chemate la audieri la sediul DNA, unde le sunt prezentate noi acte de urmărire penală. Sunt aceleaşi fapte, de luare sau dare de mită, numai că în unele cazuri s-a ajuns chiar şi la câteva sute de astfel de „evenimente”. În cursul întâlnirilor, procurorii le-au pus la dispoziţie inculpaţilor şi probele video în care apar luând mită, iar aceştia le-au putut studia de la cap la coadă. În aceste condiţii, este tot mai probabilă prelungirea cu încă 30 de zile a mandatelor de arestare preventivă emise pe numele vameşilor şi poliţiştilor de frontieră de la Siret, propunere care se va discuta săptămâna viitoare la Curtea de Apel Bucureşti.
Surse judiciare susţin că ritmul alert în care se lucrează în acest dosar este motivat de faptul că în cel mult două-trei săptămâni se va finaliza şi rechizitoriul, ceea ce înseamnă că procesul poate începe. Singura dilemă este legată de instanţa care se va ocupa de judecarea acestui dosar, fiind voci care afirmă că este vorba de Curtea de Apel Bucureşti, iar altele care susţin că procesul se va derula la Curtea de Apel Suceava.
În total au fost arestate 59 de persoane
La începutul lunii februarie, 59 de vameşi şi poliţişti de frontieră de la Punctul de Trecere a Frontierei Siret au fost arestaţi pentru constituire de grup organizat şi luare şi/sau dare de mită. Potrivit anchetatorilor, în perioada septembrie 2010 - ianuarie 2011, la Punctul de Trecere a Frontierei Siret a fost constituit un grup infracţional organizat format din lucrători de poliţie şi lucrători vamali având ca scop strângerea unor importante sume de bani, sub formă de mită, ca urmare a trecerii cu vederea, nedenunţării şi neconstatării a unor infracţiuni sau contravenţii comise la trecerea frontierei de stat a României, fiind vorba în special de tolerarea traficului de ţigări.
Concret, în perioada menţionată, 54 de inculpaţi, în calitate de lucrători de poliţie la PTF Siret, în baza unei înţelegeri prealabile, au pretins, primit ori acceptat, direct sau indirect, în mod repetat, importante sume de bani şi bunuri de la persoane care au tranzitat frontiera. Sumele de bani erau luate pentru ca lucrătorii de poliţie să le permită mituitorilor introducerea în România a unor bunuri, în general ţigări din Ucraina, peste limita legală admisă.
Comisarul-şef Aurel Anea, considerat cap al grupului
De asemenea, în perioada decembrie 2010- ianuarie 2011, Aurel Anea, în calitate de comisar de poliţie, a pretins, primit ori acceptat, direct sau indirect, în mod repetat, importante sume de bani şi bunuri pentru a trece cu vederea încălcarea legii de către subordonaţii săi.
În aceeaşi perioadă, comisarul de poliţie a pretins, primit ori acceptat sume de bani şi bunuri şi de la patru lucrători vamali, toţi şefi de tură în Vama Siret, pentru a nu efectua controale asupra modului în care îşi îndeplinesc aceştia atribuţiile de serviciu. În mod constant, inculpatul a sprijinit grupul infracţional organizat în scopul comiterii infracţiunilor de luare de mită, pentru a obţine beneficii financiare şi materiale.
Potrivit anchetatorilor, pentru a trece frontiera cu 30 de cartuşe de ţigări, o persoană oferea lucrătorului vamal aproximativ 150 de lei drept mită, iar poliţistului 50 de lei. Sumele primite de poliţiştii care lucrau pe o tură variau de la 7.000-8.000 de lei până la 20.000-25.000 de lei, în condiţiile în care într-o tură lucrau aproximativ 10-12 persoane.
Cei 55 de poliţişti de frontieră suceveni din Punctul de Trecere a Frontierei Siret au fost suspendaţi din funcţie, conducerea IJPF Suceava dispunând cercetarea prealabilă a acestora în regim de urgenţă.
Dintre cei 59 de arestaţi, judecătorii au eliberat doar trei. Este vorba de poliţiştii de frontieră Ionel Marinel Gâză, Iulian Radu şi Daniela Căpăţână, care s-au şi întors la serviciu.
(25 mar 2011, 11:07:00
Noi suntem acei ce trecem prin timp
E ca o chestie mereu actualizată
Şi TU faci actualizarea fiecărui anotimp
Nu : Nu mai avem timp să mai sperăm
Că vom face , că vom drege ... NU ! ! !
Ai făcut ceva ? vrem să vedem !
Dacă nu ... dispari ! lasă pe altu ’ ! ! !
E nevoie clar( ă ) de schimbare .. radicală
Oricine se satură ( la un moment dat ) de abureală