O parte din salariaţii Spitalului Orăşenesc Solca ar putea rămâne pe dinafară după reorganizarea dictată de ministerul de resort, care presupune transformarea unităţii în cămin de bătrâni. Angajaţii în cauză nu vor rămâne, totuşi, fără un loc de muncă, ci vor fi preluaţi de celelalte spitale din judeţ.
Aşa a informat directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, dr. Ludovic Abiţei, care a arătat că, potrivit Hotărârii de Guvern 212 publicată în Monitorul Oficial din 11 martie, prin care se aprobă Programul „Dezvoltarea reţelei naţionale de cămine pentru persoanele vârstnice”, personalul din unităţile spitaliceşti care intră în transformare va fi preluat în noua formă de organizare, iar cei care rămân pe dinafară vor fi transferaţi în alte unităţi sanitare.
„Am transmis o adresă managerilor de spitale, prin care le-am cerut să ne informeze dacă, la nevoie, ar putea prelua salariaţii care nu pot fi angajaţi la căminul de bătrâni”, a spus şeful DSP.
70 de angajaţi, la Spitalul Orăşenesc Solca
Dr. Ludovic Abiţei a explicat că la Spitalul Orăşenesc Solca sunt 70 de angajaţi şi tot atâtea paturi, iar conform normativelor ar trebui să fie un salariat la doi bolnavi. El a adăugat că nu vor fi probleme în ceea ce priveşte personalul sanitar, ci doar la muncitori şi personalul TESA, dar a subliniat că viitorul cămin de bătrâni are posibilitatea de a se reorganiza şi a creşte numărul de paturi, creând astfel locuri de muncă pentru toţi salariaţii din fostul spital. “Ministrul Sănătăţii ne-a asigurat că nu rămâne nimeni fără loc de muncă. Eu consider că este o mână întinsă, deoarece toată lumea are acum probleme financiare, iar ministerul nu va renunţa la reforma spitalelor”, a spus şeful DSP Suceava.
Spitalul de Boli Cronice Solca se află pe lista celor 67 de spitale din ţară care trebuie transformate în cămine de bătrâni, iar până la finele lunii martie administraţia locală trebuie să se decidă dacă se înscrie sau nu în noul program.
Finanţare de la Ministerul Muncii, pentru căminul de bătrâni
Programul „Dezvoltarea reţelei naţionale de cămine pentru persoanele vârstnice” se va derula pe o perioadă de aproximativ trei ani, începând cu prima zi a lunii aprilie 2011 şi până în data de 31 decembrie 2013, şi are ca scop asigurarea unei îngrijiri de lungă durată şi de calitate pentru persoanele vârstnice care şi-au pierdut autonomia funcţională şi nu-şi mai pot continua viaţa în condiţii de siguranţă la propriul domiciliu.
Timp de 33 de luni, căminele nou înfiinţate în cadrul acestui program vor fi finanţate de la bugetul de stat, prin Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. Bugetul total este de 200.000.000 de lei, iar pentru anul acesta va fi alocată suma de 55.000.000 de lei.
De menţionat că, în urmă cu ceva vreme, administraţia de la Solca a anunţat că nu doreşte transformarea unităţii spitaliceşti în cămin de bătrâni, informând Ministerul Sănătăţii că reorganizarea nu se justifică în condiţiile în care Spitalul Orăşenesc a încheiat anul trecut fără datorii.