ANAF a schimbat şefii birourilor vamale de la Halmeu, Moraviţa, Siret şi Constanţa Sud şi a înlocuit 23 de şefi de tură la birourile vamale Siret, Sculeni, Albiţa, Halmeu, Constanţa Sud, Moraviţa, Naidaş şi la Direcţia Judeţeană pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Constanţa. Potrivit ANAF, înlocuirile au fost făcute în vederea eficientizării activităţii Autorităţii Naţionale a Vămilor.
În ceea ce priveşte Biroul Vamal Siret, noul şef este nimeni altul decât Ioan Tudor, adică aceeaşi persoană care anul trecut a rezistat pe funcţie doar câteva zile, fiind înlocuit fără nici o explicaţie de superiorii săi. Numirea s-a făcut pentru o perioadă de şase luni, perioadă în care funcţia de adjunct al Biroului Vamal Siret va fi ocupată de Constantin Ostrovan.
În ceea ce priveşte noii şefi de tură, aceştia îi vor înlocui pe cei patru inspectori vamali arestaţi la începutul lunii februarie. Cei patru noi şefi de tură sunt Bogdan Dorobanţu, Teodor Ciornei, Nicolae Constantinescu şi Liviu Mocrei.
Ioan Tudor, mandat de şapte zile, în august 2010
Ioan Tudor a mai fost şef al Biroului Vamal Siret pentru o perioadă de şapte zile. Se întâmpla în august 2010, iar Ioan Tudor a fost schimbat fără nici o motivare, fiind mutat pe funcţia de director adjunct al Biroului Vamal Siret, până la data de 31 decembrie 2010. Şi această numire a durat doar câteva zile, când lui Ioan Tudor i s-a comunicat că este eliberat din funcţia de director adjunct. Mai mult, a primit şi un „bonus”, constând în delegarea sa pentru o perioadă de 60 de zile la Vama Suceava. „Motivele au fost că a fost selectat pentru că avea nişte calităţi, iar ulterior am aflat că este incompatibil, deoarece era lider de sindicat, şi am propus revocarea sa din funcţia de director al Biroului Vama Siret. Cred că atunci la început, când a fost numit director, nu am procedat corect”, a explicat Mihai Arcana, şeful Direcţiei Regionale Vamale Iaşi. Totuşi, potrivit Legii 188/1999, privind Statutul funcţionarilor publici, actualizată la zi, incompatibilitatea de care vorbeşte Mihai Arcana nu există.
„Funcţionarii publici pot deţine simultan funcţia publică şi funcţia în organele de conducere ale organizaţiilor sindicale, cu obligaţia respectării regimului incompatibilităţilor şi al conflictelor de interese care le este aplicabil”, se arată în Legea 188/1999. Ori, în acest caz, singura incompatibilitate ar fi fost aceea ca Biroul Vamal Siret să fie ordonator de credite, ceea ce nu este cazul, banii fiind gestionaţi de DRAOV Iaşi şi ANAF. Mai mult, chiar dacă era vorba de incompatibilitate, Ioan Tudor avea la dispoziţie 15 zile pentru a alege între funcţia de preşedinte al sindicatului Pro Lex al vameşilor de la Siret şi funcţia de director al Biroului Vamal Siret. Chiar şi aşa, Ioan Tudor a trimis pe 5 august, data numirii în funcţia de director al Biroului Vamal Iaşi, o înştiinţare la Bucureşti prin care îşi anunţa intenţia de a se retragere din funcţia de lider sindical.