Poliţiştii de la Biroul de Combatere a Delictelor Silvice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava se laudă cu mari rezultate împotriva celor care fac tăieri ilegale ori sunt complici la acestea, însă când sunt puşi în situaţia de a-şi prezenta concret rezultatele, dau în mod jenant înapoi. Concret, IPJ Suceava a anunţat oficial acum câteva zile că poliţiştii din cadrul Biroului de Combatere a Delictelor Silvice au efectuat, în perioada 16 – 18 martie 2011, o amplă acţiune de control pe linia prevenirii transportului, prelucrării şi comercializării materialului lemnos, întocmindu-se şapte dosare penale. Se mai preciza într-un comunicat de presă că două dosare penale vizează un agent economic, respectiv un proprietar de pădure, în timp ce restul de cinci sunt întocmite pe numele unor silvicultori. Dacă agentul economic care a făcut evaziune fiscală şi un bărbat care a tăiat ilegal 49 de arbori sunt daţi ca exemple în comunicatul poliţiei, silvicultorii au un cu totul alt statut. Se comunică doar că unul este cercetat pentru infracţiunea de conflict de interese, trei pentru neglijenţă în serviciu şi unul pentru abuz în serviciu.
Am încercat să obţinem oficial, prin Biroul de Presă al IPJ Suceava, detalii despre aceste infracţiuni, bineînţeles cu respectarea datelor cu caracter personal. Surpriză însă, poliţiştii au ales să se ascundă după colegii procurori şi ne-au îndemnat să aşteptăm finalizarea cercetării. Asta deşi în săptămânile trecute alte acţiuni de control în păduri s-au mai soldat cu întocmirea a două dosare penale pe numele unor angajaţi ai Ocolului Silvic Breaza, iar atunci s-a precizat despre cine este vorba. Pentru cine cunoaşte mai puţin aceste aspecte, toate evenimentele de acest gen se fac de regulă publice, cu precizarea că este vorba de constatări preliminare, deci de suspecţi, a căror vinovăţie va fi confirmată sau infirmată de instanţă.
Muncă serioasă sau fumigene?
Practic, poliţiştii se laudă că s-au pus pe angajaţii silvici care sunt complici ori chiar autori ai unor delicte silvice, însă când vine vorba de a detalia concret ce au constatat, devin brusc inabordabili.
Pentru a avea o imagine şi mai completă asupra situaţiei, trebuie spus că unul dintre silvicultorii cercetaţi în urma constatărilor poliţiei, Mihai Liţu, şeful Ocolului Silvic Breaza, a contestat cu o mulţime de argumente modul în care s-au efectuat verificările, aceste argumente ajungând şi în presă. Legând toate aceste aspecte, ne putem pune întrebarea cât de mult se vor concretiza aceste controale ale poliţiei, în sensul finalizării lor în instanţă. În caz contrar, cifrele statistice ale poliţiştilor specializaţi în delicte silvice, care raportează noi şi noi rezultate, nu sunt decât nişte „fumigene” în ochii mai marilor Inspectoratului General al Poliţiei Române, care au dispus înăsprirea controalelor pe linie silvică.
De precizat că momentan Biroul de Combatere a Delictelor Silvice nu are un şef, postul fiind scos la concurs. Activitatea biroului este direct subordonată Serviciului de Ordine Publică, serviciu de activitatea căruia, la nivel de conducere a IPJ Suceava, răspunde comisarul-şef Ioan Crap.
(24 mar 2011, 11:06:13
De unde fratilor ! din salariul de bugetar ? imposibil !
Traim vremuri grele dealtfel , suntem in criza doar (de 20 ani) si de unde un BMW sau o casa de vacanta ? nu-i corect ? ca doar nu da in cap la nimeni .
Se fac doar ca sperie si apoi vin baietii cu cele necesare .....ca asa-i la noi .