Administratorii a două firme, una din Suceava şi una din Fălticeni, sunt cercetaţi penal după ce comisarii financiari au constatat că au prejudiciat bugetul de stat cu o sumă totală de aproape 550.000 de lei (5,5 miliarde de lei vechi). Comisarul-şef al Gărzii Financiare Suceava, Ionuţ Vartic, a spus că cele două firme au important din Uniunea Europeană materiale de construcţie, fără a înregistra în contabilitate vânzarea în ţară a acestora.
Vartic a spus că în urma controalelor la cele două firme, comisarii financiari au calculat un prejudiciu de 439.646 de lei, respectiv 104.724 de lei. El a explicat că în urma inventarierii stocurilor de mărfuri de la cele două firme s-au găsit diferenţe în minus faţă de stocurile scriptice în valoare de 1.608.077 de lei, respectiv 414.257 de lei. Comisarul-şef al Gărzii Financiare Suceava a spus că minusurile provin din comercializarea de mărfuri fără a întocmi facturi sau bonuri fiscale şi fără a evidenţia astfel taxa pe valoarea adăugată şi impozitul pe profit aferente.
„În cadrul tematicii de supraveghere şi control al achiziţiilor intracomunitare de bunuri şi servicii efectuate de agenţii economici din judeţul Suceava, Garda Financiară a efectuat în luna martie verificări la mai mulţi agenţi economici care au efectuat achiziţii de materiale de construcţii şi legume-fructe. Verificările au avut ca obiectiv legalitatea achiziţiilor, precum şi înregistrarea în contabilitate a operaţiunilor de vânzare a acestor mărfuri”, a declarat Vartic.
Amendă de 33.999 de lei pentru o firmă care nu a declarat toate achiziţiile de legume-fructe
El a arătat că în urma acestor două controale, la două firme sucevene au fost găsite mărfuri în plus, BCA, cărămidă, var şi ciment, aflate în gestiune, cu o valoare totală de 7.200 de lei. Mărfurile respective au fost confiscate de comisarii financiari pe motiv că firmele nu au putut să justifice provenienţa acestora. În acelaşi timp, comisarii financiari au aplicat amenzi contravenţionale în valoare de 19.000 de lei şi s-a dispus suspendarea activităţii pentru nedotarea cu case de marcat.
Nu în ultimul rând, Ionuţ Vartic a spus că în cazul unei firme care a achiziţionat legume-fructe din Comunitatea Europeană s-a aplicat o amendă contravenţională în sumă de 33.999 lei pentru nedeclararea tuturor achiziţiilor de mărfuri.
„Prejudiciile calculate şi amenzile aplicate în urma acestor verificări au fost încasate în totalitate atât prin plata voluntară efectuată de către agenţii economici, cât şi prin aplicarea de sechestre asigurătorii pe stocurile de mărfuri”, a mai spus Vartic.
(23 mar 2011, 17:12:46