Drumul de la civilizaţie la Evul Mediu este încă extrem de scurt în judeţul Suceava. Se întâmplă la aproximativ trei kilometri de centrul uneia din comunele mari ale judeţului, Udeşti. Chiar din faţa primăriei localităţii, un drum la dreapta merge până la marginea Udeştiului, după care intră în satul Mereşti, ce aparţine de comuna Vultureşti. Această trecere de la un sat la altul se face brusc şi extrem de neplăcut. De la drumul comunal asfaltat ce ţine de comuna Udeşti se trece la o uliţă desfundată, pe care urma de civilizaţie, pietrişul, abia se mai zăreşte pe marginea drumului.
Glasul ameninţător al oamenilor: „Să mai vină o dată primarul să-l votăm...”
Mereşti, un sat mic, cu ceva mai mult de o sută de numere de casă, nu toate locuite, pare şi este uitat de lume. Singura cale de acces la îndemână, dinspre Udeşti, reprezintă un adevărat coşmar pentru şoferul oricărui autoturism. După iarna care a trecut, mai multe zone ale drumului sunt adevărate mlaştini prin care s-au format şanţuri adânci de la roţile tractoarelor care mai trec prin zonă. Mai pe scurt, drumul este impracticabil.
Cum află că reporterii Monitorul de Suceava au ajuns în sat, oamenii încep să se revolte zgomotos împotriva primarului.
„Primarul şi-a făcut vilă cu toate amenajările şi de noi habar nu are. Chemăm tractoarele ca să ne tragă la deal maşinile împotmolite. Ca să meargă un băiat din sat la cumpărături trebuie să plătească un tractor să-l tragă. Să mai vină o dată primarul să-l votăm....”, exclamă ameninţător Mihai Ignat, unul dintre săteni.
Nemulţumirea este generalizată.
„A fost şedinţă ieri (n.r. - duminică) în sat şi primarul nu a venit, nici nu a vrut să audă de noi. Drumul ăsta omoară maşinile, caii, tot...”, se plânge şi Nicolaie Panţîru, un bărbat de 61 de ani.
Drumul nu a mai „văzut” pietriş de la sfinţirea bisericii
Oamenii din sat care au maşini se împart în două categorii: primii, cei mai mulţi, ies cu maşina doar când drumul este uscat şi se poate circula, chiar dacă şi aşa extrem de greu, în timp ce ceilalţi s-au împăcat deja cu ideea că trebuie să-şi „rupă” maşina.
„Nimeni nu face absolut nimic, taxă de drum plătim, impozite la primărie la fel. Primarul se plânge că nu are bani să facă drumul, ne amână de pe o zi pe alta. Ne întoarcem în anii ’60, la căruţă, nu avem ce face”, ne-a declarat Ciprian Calistru. Bărbatul ne-a făcut şi o demonstraţie în direct a calităţii drumului. El a încercat să urce cu autoturismul său pe o uliţă locuită, situată mai în deal, însă nu a reuşit.
Sătenii povestesc că drumul comunal a „văzut” pietriş ultima oară acum mai bine de trei ani, când s-a sfinţit biserica din sat, iar de atunci nu s-a mai făcut nimic. Ei spun că ar fi dispuşi să dea din buzunar banii necesari pentru pietruirea celor doi-trei kilometri de drum, însă nici aşa nu au găsit înţelegere.
Ieri, prin Mereşti, am întâlnit doi tineri, Vasile Floarea şi Miodrag Calistru, care săpau cu lopeţile pentru a desfunda un şanţ colmatat peste iarnă. Şi aceştia spuneau că îl aşteaptă pe primar în sat pentru a găsi o soluţie urgentă de refacere a drumului.
Primarul spune că e în prag de faliment
Primarul comunei Vultureşti, Constantin Cătălin Ciubotariu, aflat la al treilea mandat, admite că nemulţumirile oamenilor sunt justificate, însă spune să situaţia administraţiei locale este disperată.
Mai mult, spune primarul, situaţia de la Mereşti este generalizată în patru-cinci din cele opt sate ale comunei.
„Comuna se întinde pe 24 de kilometri, am opt sate întinse. Banii de la buget nu ajung nici pentru iluminat, telefoane la primărie şi hârtie de scris, mi-e penibil faţă de oameni, dar acesta este adevărul. Ajutorul de la Consiliul Judeţean e pentru a respira aerul... atât. De peste o lună stăm la primărie fără încălzire, asta ca soluţie ca să nu punem lacăte, situaţia este disperată”, se plânge edilul ales din partea PSD.
S-a găsit o soluţie imediat după ce Monitorul a ajuns în zonă
Coincidenţă sau nu, chiar ieri primarul a găsit o soluţie pentru ca pe drumul comunal din Mereşti să fie pus pietriş. Acesta spune că va primi o mie de metri cubi de balast de la o societate din Udeşti, la care a găsit înţelegere, în sensul că va fi păsuit cu banii în tranşe lunare. Când îl întrebăm despre costurile lucrării, spune că nu ştie încă exact, „nota de comandă fiind făcută abia azi (n.r. - ieri)”.
El a promis totuşi oamenilor, prin intermediul nostru, că problema drumului va fi rezolvată în scurt timp, însă a ţinut şi să-i avertizeze pe aceştia că riscă amenzi dacă nu îşi vor amenaja şanţurile de scurgere din faţa porţilor, pentru ca drumul să poată fi păstrat o perioadă lungă de timp.
(22 mar 2011, 12:42:58