Mitingul spontan de ieri al profesorilor grevişti a adunat aproximativ o sută de persoane. Adunarea s-a dat prin telefoane şi mesaje, pentru ora 12.00, în parcul din faţa Prefecturii Suceava. Cu cinci minute înainte de ora fixată, numărul cadrelor didactice care au dat curs chemării nu era mai mare de 15-20. Încet-încet, până spre orele 12.30, numărul a crescut. Filmaţi, fotografiaţi şi supravegheaţi atent de jandarmii în uniformă sau civil, profesorii nu prea ştiau ce vor să facă, mai ales că adjunctul şefului Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Suceava le-a transmis că sunt pasibili de amenzi în cazul în care vor bloca strada sau se vor manifesta ca la un miting autorizat.
Aşa se face că până la urmă s-a luat decizia de a merge grupaţi prin faţa sediului Prefecturii Suceava. Plimbarea a durat aproape 45 de minute, răstimp în care dascălii au avut curajul să şi râdă, în ciuda faptului că zilele de grevă înseamnă automat mai puţini bani în buzunar.
„Plimbarea”, aşa cum a fost numită acţiunea de protest de ieri, a decurs fără incidente. „Nu avem autorizaţie pentru miting, aşa încât am ales acest mod de a ne exprima nemulţumirea. Sunt de patru zile în grevă şi nu cred, ci doar sper că doleanţele noastre îşi vor găsi rezolvarea”, a mărturisit Lucian Arhire, profesor de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară.
Şi pentru celelalte cadre didactice prezente ieri la mitingul spontan viitorul este la fel de incert. Aceştia au avut un mesaj şi pentru colegii care continuă să predea: „nişte laşi!”.
Mâine se decide dacă greva continuă sau se suspendă
Imediat după ora 13.00, câţiva reprezentanţi ai protestatarilor, printre care şi Dumitru Irimia, liderul de sindicat la „Spiru Haret” Suceava, au ieşit de la discuţii cu prefectul Sorin Arcadie Popescu. Oamenii s-au adunat în jurul lor pentru a afla dacă sunt şanse să-şi primească salariile întregi.
„Dimineaţă m-am întâlnit cu vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Vasile Ilie, care nu avea nici un răspuns. Prefectul a spus că în şedinţa de Guvern de duminică seară s-ar fi luat nişte măsuri pentru rezolvarea situaţiei financiare. Noi rămânem în grevă următoarele două zile, iar miercuri ne întâlnim cu liderii de sindicat pentru a stabili ce vom face în continuare, dacă vom continua sau dacă suspendăm greva”, a spus Dumitru Irimia.
Imediat, din mulţime i s-a răspuns că ori acum, ori altădată tot se pierd bani prin neplata salariilor, aşa încât suspendarea grevei nu ar fi o soluţie.
Profesorii au mai spus că s-au săturat de promisiuni şi au întrebat dacă situaţia salarială se va rezolva doar pentru luna martie sau şi pentru trimestrul doi.
„O soluţie ar fi să transfere banii din trimestrul patru pentru a avea de salarii, iar la rectificarea bugetară din vară să asigure surse de finanţare şi pentru ultima parte a anului”, a explicat Irimia.
După câteva minute, protestatarii s-au risipit, nu înainte de a se mobiliza pentru ziua de joi, când este programat un miting autorizat în faţa Prefecturii Suceava, începând cu ora 13.00.
„Vor veni colegi şi de la Gura Humorului, şi de la Vatra Dornei sau Fălticeni, dar trebuie să ne adunăm cât mai mulţi şi din municipiul Suceava”, a fost chemarea adresată de liderul de sindicat dascălilor prezenţi ieri la mitingul spontan.
(22 mar 2011, 11:24:17