Deşi majoritatea instituţiilor de învăţământ din judeţ afiliate Sindicatului „Bucovina” Rădăuţi nu au intrat în grevă până acum, în urma unui referendum intern, profesorii au hotărât să apeleze la măsuri mai drastice pentru a determina instituţiile competente să rezolve cât mai urgent situaţia creată.
Cei peste 2.500 de membri ai Sindicatului „Bucovina” au fost consultaţi în cadrul unui referendum privind formele de acţiune în semn de protest pentru neplata salariilor, iar în urma centralizării rezultatelor s-a constatat că mai mult de jumătate dintre cadrele didactice vor să continue protestele pe un termen mai lung.
Profesorii au hotărât să nu treacă notele în catalog, să nu încheie situaţia la învăţătură la sfârşitul anului şcolar, iar în perioada 15-17 iunie 2011, să declanşeze greva generală. „În următoarele zile vor desfăşura activităţile în mod normal, dar am hotărât de comun acord cu colegii mei blocarea anului şcolar, 65% dintre colegi s-au pronunţat pentru netrecerea notelor în catalog, 75% pentru neîncheierea situaţiei la învăţătură, iar 80% au votat pentru declanşarea grevei generale în perioada 15-17 iunie”, a declarat Gheorghe Şorodoc, liderul sindicatului „Bucovina” Rădăuţi.
Profesorii au luat această decizie pentru că problema salarizării ar putea fi repetată şi în următoarele luni.
„Noi suntem în grevă de joia trecută şi vom continua până miercuri, am primit promisiuni în cadrul protestului spontan de luni, din faţa Prefecturii, că până atunci va fi rezolvată problema. Dar am votat şi pentru celelalte măsuri de protest pe termen mai lung, situaţia ar putea fi repetată, din câte cunoaştem noi, există bani doar pentru salariile din aprilie, doar jumătate din banii pentru luna mai, iar pentru iunie nu sunt deloc”, ne-a spus Gica Peiu, liderul sindicatului de la Colegiul Tehnic „Samuil Isopescul”, afiliat la Sindicatul „Bucovina”.
Greva continuă şi mâine
Greva a continuat ieri în peste 30 de unităţi de învăţământ afiliate Sindicatului Judeţean din Învăţământ „Spiru Haret” din municipiul Suceava şi Vatra Dornei, iar în unităţile din zona Humorului s-au reluat cursurile.
„Unele licee, cum ar fi Colegiul de Informatică <Spiru Haret>, au reluat activităţile didactice, însă majoritatea şcolilor rămân în grevă. Nu am primit nici un răspuns din partea autorităţilor cu privire la găsirea unei soluţii pentru achitarea integrală a salariilor angajaţilor din învăţământul preuniversitar. Miercuri vom consulta încă o dată liderii zonali pentru a decide dacă vom continua greva sau nu, sau dacă vom apela la alte forme de protest”, a menţionat Dumitru Irimia, vicepreşedintele Sindicatului Judeţean „Spiru Haret”.