Medicii de familie suceveni sunt revoltaţi de ultimele declaraţii ale preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă, care le-a declarat război atunci când doctorii au anunţat că nu vor semna noul contract cadru pe 2011-2012, iar mai nou i-a făcut leneşi şi incompetenţi.
”E revoltător! Oare mai există vreun stat care să denigreze în halul ăsta medicii? Peste tot se merge înainte, dar noi ne întoarcem în sclavagism. Pur şi simplu ne-a făcut în toate felurile. Ni se arată clar că nu au nevoie de nevoie de noi, când de fapt ar trebui să admită că nu sunt bani”, a declarat medicul de familie Irina Badrajan, secretarul Asociaţiei Medicilor Generalişti Suceava.
Nu vor să semneze contractele cu CNAS
Medicii de familie au anunţat din februarie, de când au apărut normele de aplicare a contractului cadru pe 2011-2012, că nu vor semna noile documente cu CNAS, întrucât prevederile ar fi abuzive, impunându-le obligaţii şi cheltuieli ce vor duce în final la închiderea cabinetelor în care lucrează. Ei au avertizat că vor trece în sistem privat sau vor emigra în masă, dacă nu se operează modificări. Noile contracte cu CNAS ar trebui semnate la începutul lunii aprilie, iar dacă medicii de familie vor refuza, bolnavii vor rămâne fără medicamente subvenţionate, analize gratuite, concedii medicale sau bilete de trimitere către specialişti şi spital, fiind practic nevoiţi să plătească pentru orice serviciu de sănătate de care au nevoie.
Ameninţările preşedintelui Lucian Duţă
În replică, preşedintele CNAS, Lucian Duţă, spune că medicii de familie sunt şantajişti şi sabotori şi se arată optimist cu privire la soarta pacienţilor, afirmând că există suficienţi doctori tineri care aşteaptă să le ia locul, iar specialiştii le pot prelua oricând o parte din serviciile prestate.
La Suceava, până în prezent, 270 de medici de familie din totalul de 293 şi-au exprimat în scris, pe o listă de adeziuni, refuzul de a semna, la 1 aprilie, contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate. Săptămâna trecută, circa 50 de generalişti au solicitat la Direcţia de Sănătate Publică eliberarea certificatelor de conformitate, documente care atestă obţinerea calificării şi în baza cărora îşi pot practica meseria în străinătate.
(22 mar 2011, 12:29:33