Inspectorii fiscali suceveni au descoperit o evaziune fiscală de 2,5 milioane de lei (25 de miliarde de lei vechi) la firma unui brăilean, cu sediul în Câmpulung Moldovenesc, care făcea afaceri cu maşini second-hand aduse din străinătate. Directorul executiv adjunct al Activităţii de Inspecţie Fiscală din cadrul DGFP Suceava, Ovidiu Gavriliţă, a declarat că verificările la firma din Câmpulung Moldovenesc au început în urma analizei bazei de date a Finanţelor sucevene, după ce s-au constatat o serie de neconcordanţe în cadrul operaţiunilor intracomunitare efectuate de societatea comercială în cauză. Astfel, inspectorii fiscali suceveni au constatat că firma brăileanului a achiziţionat din Germania aproximativ 250 de maşini, fără a le înregistra în contabilitate şi fără a înregistra vânzarea acestora în România.
În urma colaborării cu Fiscul din Germania, inspectorii fiscali au constatat că firma în cauză a achiziţionat, în perioada 1 iulie 2009 – 31 martie 2010, maşini în valoare de 1,8 milioane de euro. Maşinile au fost achiziţionate tot de un brăilean, care în baza unei împuterniciri legale a făcut achiziţiile din Germania. Maşinile erau cumpărate pe bază de factură, fără să se plătească TVA, de la diverse firme din Germania, documente care nu mai ajungeau să fie înregistrate în contabilitatea societăţii din Câmpulung Moldovenesc. În aceste condiţii, inspectorii fiscali suceveni au stabilit că firma brăileanului a adus un prejudiciu bugetului de stat în sumă de 2,5 milioane de lei (25 de miliarde de lei vechi).
„În urma demersurilor făcute de inspectorii fiscali şi a corespondenţei purtate cu Fiscul german, ni s-a confirmat faptul că firma a achiziţionat maşinile din Germania. Însă în momentul în care inspectorii au mers la sediul firmei din Câmpulung Moldovenesc, administratorul nu a fost de găsit”, a spus Ovidiu Gavriliţă.
De precizat că sediul firmei a fost mutat din Brăila la Câmpulung Moldovenesc în cursul anului 2009, la momentul respectiv societatea neavând datorii la bugetul de stat. În Câmpulung Moldovenesc, firma brăileanului funcţiona într-un apartament. Potrivit spuselor lui Ovidiu Gavriliţă, Finanţele sucevene s-au adresat poliţiei pentru a-l identifica pe proprietarul firmei, acesta nefiind de găsit.
Controale la alte zece firme sucevene care au făcut achiziţii intracomunitare
Directorul executiv adjunct al DGFP Suceava a mai spus că verificările în acest caz au durat aproximativ trei luni din cauza complexităţii cazului, precum şi a corespondenţei cu Serviciul de Investigare a Fraudelor, DGFP Brăila şi Fiscul din Germania.
El a mai arătat că în momentul de faţă inspectorii fiscali suceveni au început verificările pentru depistarea unor cazuri de evaziune fiscală la alte zece firme care au efectuat operaţiuni intracomunitare, cu agenţi economici din Franţa, Italia, Germania şi Ungaria. Ovidiu Gavriliţă a arătat că din primele date, în cazurile aflate în cercetare se preconizează prejudicii aduse bugetului de stat în valoare de sute de miliarde de lei vechi.
„În momentul de faţă nu pot fi făcute publice aceste cazuri deoarece se urmăreşte recuperarea datoriilor şi identificarea administratorilor, astfel încât să nu se sustragă de la plata obligaţiilor la bugetul de stat”, a spus Gavriliţă.
De altfel, trebuie precizat că directorul executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Suceava, Petrică Ropotă, le-a dat termen inspectorilor fiscali să definitiveze aceste cazuri până la sfârşitul lunii martie a.c., în vederea recuperării debitelor şi stabilirii persoanelor vinovate de evaziune fiscală.