Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava încearcă să identifice soluţii prin care copiii şi bătrânii aflaţi în grija statului
să beneficieze, conform legii, de asistenţă medicală gratuită şi medicamente compensate. În acest sens, şefa Protecţiei Copilului, Magda Isăilă, a declarat că va încerca o colaborare cu Casa de Asigurări de Sănătate Suceava, pentru ca atât copiii, cât şi tinerii şi bătrânii să poată beneficia de servicii medicale gratuite.
„După cum se ştie, medicul de familie poate să consulte un număr limitat de bolnavi pe zi. Însă apar urgenţe. Beneficiarii noştri pot ajunge la medic fără programare şi atunci trebuie să plătească consultaţia. La fel, sunt restricţii şi la medicamente”, a explicat directoarea.
La Gura Humorului, a mai spus Isăilă, se construieşte, deja, un cabinet stomatologic de care vor beneficia gratuit copiii de la Centrul de plasament „Laurenţia Ulici”, dar şi copiii şi tinerii internaţi în casele de tip familial din Humor.
Furnizori de servicii sociale publice şi private
„Un obiectiv prioritar este monitorizarea copiilor, familiilor şi persoanelor aflate în situaţie de risc, precum şi monitorizarea persoanelor cu dizabilităţi, a minorilor delicvenţi, a mamelor însărcinate şi a copiilor străzii. Împreună cu autorităţile locale, vrem să identificăm aceste persoane. Se vor încheia noi convenţii de colaborare între Consiliul Judeţean Suceava, Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava şi consiliile locale din judeţ. Încercăm să identificăm şi să contactăm furnizori de servicii sociale publice şi private, în vederea iniţierii şi dezvoltării de activităţi şi servicii în domeniul asistenţei sociale, care să vină în întâmpinarea nevoilor comunităţii”, a declarat Magda Isăilă.
Şefa Protecţiei Copilului a cerut personalului pe care îl conduce să depună toate diligenţele pentru a veni prompt în sprijinul persoanelor care se adresează Direcţiei şi al celor care se află în evidenţele instituţiei.
Peste 800 de bătrâni, în centre de recuperare neuropsihiatrică
În începutul acestei luni, Direcţia de Asistenţă Socială Suceava avea în evidenţă 47 de servicii de tip rezidenţial, în care sunt asistaţi 620 de copii şi tineri, din care 192 cu certificate de încadrare într-o categorie de persoane cu handicap. Direcţia mai are în subordine şapte instituţii de tip rezidenţial pentru persoane adulte (centre de recuperare neuropsihiatrică), în care sunt internate 830 de persoane, din care 728 sunt cu handicap. 668 de copii şi tineri sunt daţi în plasament celor 458 de asistenţi maternali profesionişti, angajaţi ai Direcţiei de Asistenţă Socială. 124 dintre copiii daţi în plasament asistenţilor maternali sunt cu handicap.