Florin Muscă, poliţistul din Fălticeni judecat pentru că a cerut şi primit o şpagă de 1.000 de euro, a fost eliberat din arest. Evenimentul s-a petrecut vineri seară, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursul formulat de poliţist împotriva deciziei Curţii de Apel Suceava, care hotărâse menţinerea stării de arest preventiv cu încă 60 de zile.
Ioan Bulboacă, avocatul care îl reprezintă pe subinspectorul Florin Muscă, a precizat că există mai multe hotărâri ale Curţii Europene ale Drepturilor Omului cu privire la noţiunea de pericol social pentru inculpaţii judecaţi în diferite cauze.
„Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a sancţionat tocmai faptul că instanţa de fond, respectiv Curtea de Apel Suceava, a evitat să dea orice explicaţie din care să rezulte de ce această scurgere a timpului, de la arestare şi până acum, nu a redus pericolul pentru societate,care să rezulte din punerea în libertate a inculpatului sau pericolele pentru bunul mers al justiţiei, mai ales după momentul audierii martorilor”, a declarat avocatul Ioan Bulboacă.
Subinspectorul Florin Muscă, din cadrul Poliţiei Fălticeni, a fost arestat pe 22 octombrie 2010 sub acuzaţia de luare de mită. De atunci şi până acum, atât Curtea de Apel Suceava, cât şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-au prelungit constant mandatul de arest preventiv. Celălalt inculpat din dosar, inspectorul Florin Vântu, coleg de birou cu Muscă, este judecat în libertate pentru complicitate la luare de mită.
Mărturiile tânărului căruia i s-a cerut şpaga
Procesul care îi vizează pe poliţiştii Florin Muscă şi Florin Vântu a început pe 17 noiembrie anul trecut. De atunci şi până acum au existat opt termene de judecată şi au fost audiaţi aproape toţi martorii. Alexandru Aioanei, tânărul de 21 de ani care a reclamat presiunile exercitate de subinspectorul Muscă la adresa sa şi faptul că i s-a cerut mită, şi-a menţinut declaraţiile date în faţa procurorilor. Audiat de instanţa de judecată, Aioanei a povestit cu lux de amănunte cum au decurs întâlnirile sale cu Muscă şi la care a participat şi Vântu.
Totul a plecat de la un dosar de viol asupra unei minore în vârstă de 16 ani şi în care tânărul ar fi fost suspect.
„I-am spus că nu sunt implicat în acel viol, dar poliţistul Muscă mi-a cerut să dau o declaraţie pe care mi-a dictat-o. El îmi sugera că am un dosar şi că trebuie să merg la Suceava, să mă întâlnesc cu un procuror care să mă aresteze, şi asta m-a speriat extrem de mult”, a povestit Alexandru Aioanei.
De aici şi până la cei 1.000 de euro pe care tânărul ar fi trebuit să-i dea pentru a fi scos basma curată nu a mai fost decât un pas.
„Banii trebuia să-i dau lui Muscă, a doua zi, dimineaţa la ora 8.00, iar el mi-a zis să nu mai vorbesc cu nimeni”, a declarat Aioanei.
Pentru că nu a făcut rost de bani şi nici nu se ştia vinovat, tânărul a sunat la numărul telverde anticorupţie, iar procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi reprezentanţii Direcţiei Generale Anticorupţie Suceava din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor au organizat flagrantul. Plicul cu cei 1.000 de euro a fost găsit în biroul celor doi poliţişti, care au fost ridicaţi pentru audieri, iar mai apoi subinspectorul Florin Vântu a şi primit mandat de arestare.