Mai multe primării din judeţul Suceava sunt nevoite să plătească anul acesta câteva zeci de miliarde de lei vechi pentru ratele la creditul contractat pentru proiectul „Suceava – Utilităţi şi mediu la standarde europene”. Anunţul a fost făcut de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, care a precizat că începând de anul acesta se plătesc ratele pentru creditul contractat în vederea realizării proiectului „Utilităţi şi mediu”, primăriile de oraşe fiind cele care au probleme financiare cu asigurarea fondurilor.
Şeful administraţiei judeţene a făcut referire la oraşele în care au fost construite centrale termice pe cogenerare, sumele care urmează să fie plătite anul acesta fiind de 20 – 30 de miliarde de lei vechi pentru fiecare primărie.
„Primăriile încep să plătească ratele la credit şi nu au bani. Pentru a avea bani ar trebui să înceapă să producă agent termic, să-l vândă şi să-şi asigure astfel fonduri. Şi ei trebuie să-şi creeze acea entitate la primărie care să vândă căldura, să încaseze bani şi să plătească ratele”, a spus Flutur.
El a menţionat că cele mai mari rate le au Primăriile Câmpulung Moldovenesc, Rădăuţi, Gura Humorului şi Vatra Dornei. Preşedintele CJ Suceava a precizat că până în prezent doar Primăria Suceava a reuşit să-şi plătească ratele aferente acestui credit. Legat de celelalte administraţii locale, Flutur a spus că în Rădăuţi şi Gura Humorului se furnizează agent termic produs de noile centrale pe cogenerare.
„La Câmpulung Moldovenesc nu se vinde încă agent termic produs de noua centrală. Iar cei de acolo ar trebui să se ocupe de această problemă şi să înceapă să vândă pentru a putea rambursa creditul”, a mai precizat Gheorghe Flutur.
El a adăugat că aceleaşi sume trebuie plătite şi de primăria din Vatra Dornei.
Şeful administraţiei judeţene a spus că anul acesta vor demara investiţiile în construcţia conductei de gaz de la Câmpulung Moldovenesc, astfel încât centrala din Vatra Dornei să funcţioneze pe gaz metan.
Pentru proiectul „Suceava – utilităţi şi mediul la standarde europene”, administraţia judeţeană a contractat un credit de 86,3 milioane de lei, garantat de Ministerul de Finanţe. Proiectul a presupus, printre altele, reabilitarea sistemelor de termoficare din şase oraşe ale judeţului şi extinderea reţelei de distribuţie a gazului metan în 60 de localităţi.
(21 mar 2011, 14:14:56