Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 21 mar 2011 - Anul XVI, nr. 66 (4664)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   1 fişiere video

Plasament la familia lărgită

Bunici şi mătuşi, „mame” pentru 338 de copii părăsiţi de părinţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Bunicile şi mătuşile au devenit, în ultimii ani, „mamele” copiilor părăsiţi de părinţi. În statisticile Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava sunt înscrişi 338 de copii şi tineri care se află în plasament la familia lărgită, până la gradul IV de rudenie (bunici, mătuşi, veri). Dintre aceştia, 24 sunt copii cu handicap.

Reprezentanţii Protecţiei Copilului Suceava susţin că plasamentul la familia lărgită este o soluţie pentru minor, datorită faptului că între el şi rudele sale există, de obicei, o relaţie de afectivitate, de apropiere, de încredere, care poate să îi influenţeze pozitiv creşterea şi dezvoltarea.

 

Copii necăjiţi, traumatizaţi

Alţi 113 copii se află în grija (plasament) unor familii sau persoane fără grad de rudenie, dintre care 13 sunt încadraţi într-o categorie de handicap. Pentru 60 de minori, Protecţia Copilului a instituit tutelă în favoarea persoanei care îi are în îngrijire.

Copiii daţi în plasament pot fi abandonaţi de unul sau de ambii părinţi, pot fi lăsaţi în grija rudelor, după ce părinţii pleacă la muncă în străinătate, pe o perioadă nedeterminată, sau pot fi şi copii care, încă de la naştere, din maternitate, sunt luaţi în grija statului, după ce au fost abandonaţi de cele care le-au dat viaţă.

Alţi 668 de copii şi tineri care se aflau în situaţie de risc au fost daţi în plasament la 458 de asistenţi maternali profesionişti.

Conform legii, pot fi daţi în plasament copii cu vârste între 0-18 ani, copii părăsiţi în maternităţi, spitale şi instituţii de ocrotire (centre de plasament), copii proveniţi din familii care se confruntă cu situaţii de criză, copii care sunt abuzaţi/neglijaţi în propria familie.

 

Controale periodice, acolo unde sunt copii în plasament

Toate persoanele care au copii în plasament sunt controlate, periodic, de o comisie din cadrul Protecţiei Copilului Suceava. După cum a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Asistenţă Socială Suceava, Liviana Enea, „controalele vizează, în principal, respectarea drepturilor copilului, integrarea copilului în familia asistentului maternal sau în familia lărgită, atitudinea asistentului faţă de copilul din plasament, atitudinea celorlalţi membri ai familiei faţă de copil, relaţia de afectivitate existentă între copil şi familie, condiţiile de locuit şi igienico-sanitare”.

 

Măsura de plasament trebuie să fie temporară

Şefa Direcţiei de Asistenţă Socială Suceava, Magda Isăilă, a spus că instituţia pe care o conduce va colabora cu autorităţile locale în vederea reabilitării familiilor ale căror copii sunt instituţionalizaţi, „pentru susţinerea acestora în vederea îmbunătăţirii condiţiilor de locuit şi reintegrării copiilor în familiile naturale, având în vedere că măsura specială de plasament trebuie să fie o măsură temporară şi nu de lungă durată”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bunici şi mătuşi, „mame” pentru 338 de copii părăsiţi de părinţi.
 Vizualizări articol: 1876 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Bunici şi mătuşi, „mame” pentru 338 de copii părăsiţi de părinţi4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei