O parte importantă din laptele produs în prezent în gospodăriile micilor crescători de bovine din judeţul Suceava nu va mai putea fi comercializat, fiind neconform cu standardele de calitate impuse de Uniunea Europeană încă din 2007, anul aderării ţării noastre la UE. Sumbrul scenariu va deveni realitate la începutul anului 2012, când laptele ce conţine o cantitate de germeni şi celule somatice peste limita admisă nu va mai putea fi dat la centrele de colectare, în vederea comercializării.
Pentru ca această măsură să afecteze un număr cât mai mic de crescători de bovine, este nevoie ca aceştia să facă progrese în ceea ce priveşte igiena mulsului şi depozitarea laptelui, imediat după colectare, pentru asta fiind nevoie în primul rând de eforturi financiare destul de serioase.
„Avem, în judeţul Suceava, cel mai mare efectiv de bovine şi cele mai multe unităţi de procesare lapte şi carne din ţară. Din păcate, după 2007, din punct de vedere al îmbunătăţirii calităţii laptelui nu s-a întâmplat mare lucru. Avem peste 160 de ferme de bovine la standarde europene, care produc lapte conform, însă în gospodăriile populaţiei laptele este la limita dintre conform şi neconform”, a declarat doctorul Petrea Dulgheru, şeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava.
El a arătat că în prezent marile unităţi de procesare au două linii de colectare a laptelui, una pentru laptele conform, cealaltă pentru cel neconform, însă ultimul nu va mai putea fi adunat şi procesat de la începutul lui 2012.
Conform normelor UE, pentru a fi conform, laptele trebuie să aibă maximum o sută de mii de germeni per mililitru, respectiv maximum 400.000 de celule somatice per mililitru.
Aceste valori se stabilesc printr-o analiză foarte simplă. Pentru ca limitele admise să nu fie depăşite, ideal ar fi ca toţi crescătorii să folosească mulgători şi să introducă apoi imediat laptele în tancuri de răcire.
Sanitar-veterinarii spun că o igienă desăvârşită la muls permite obţinerea unui lapte conform şi fără o mulgătoare, însă dacă laptele nu este pus imediat la rece, unde să rămână etanş până ce este dus la procesare, cantităţile de germeni cresc imediat.
„Inspectorii noştri au fost instruiţi şi vor prezenta crescătorilor de bovine toate măsurile şi procedeele prin care pot îmbunătăţi calitatea laptelui materie primă. Dacă până în toamnă nu reuşim să ajungem la parametrii necesari pentru ca laptele să fie conform, atunci vom avea mari probleme”, a încheiat şeful Direcţiei Sanitar Veterinare Suceava.
(19 mar 2011, 14:09:48
Sa inteleg ca vrei si tu sa te faci cu s.ula mare , asa cum au facut si aia cu aviara . Ce-ai zis , daca de la taran nu pot lua nimic ia sa-l frec un pic si sa fac eu niste contracte cu alte tari ca sa-mi umplu punga , ca e mai sigur asa .