Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, consideră că promovarea consumului de produse alimentare româneşti ar trebui să devină o politică de stat în România.
Prezent la forumul „Agricultura încotro?”, care a avut loc ieri, în cadrul Târgului „Agro Expo Bucovina”, Gheorghe Flutur a spus că este anormal faptul că aproximativ 80% dintre produsele alimentare din marile magazine din România sunt din străinătate.
„Noi avem o mare problemă, pentru că avem un deficit al balanţei comerciale. Mâncăm din import. Dacă ne ducem să vedem ce e în rafturi, marea noastră problemă, unde trebuie să plecăm toţi capul, este că 80% din mâncare este de afară”, a spus Flutur.
El a precizat că în momentul de faţă ar trebui găsită soluţia prin care în toate marile supermarketuri să fie amenajate zone speciale în care să se comercializeze doar produse autohtone.
Şeful administraţiei judeţene a spus că în alte ţări, precum Franţa, consumul de produse autohtone a devenit o tradiţie, încurajându-se astfel producţia internă.
„Îndemnul spre consumul de produse româneşti ar trebui să fie o politică de stat şi un mod de a fi. Noi, <din solidaritate> cu poporul nostru, cumpărăm alimentele care sclipesc cel mai bine pe raft, cu staniolul cel mai bun, făcute în altă parte decât în România. Şi aici cred că avem cu toţii o vină şi va trebui să facem mai mult. Vă spune un om care încearcă de câţiva ani să promoveze produsele tradiţionale. Primul lucru care trebuie făcut este apelul la patriotism. Şi vorbesc aici despre patriotismul de a consuma produse româneşti, iar acest lucru cred că este o urgenţă pentru această ţară”, a spus Gheorghe Flutur.
Şeful administraţiei judeţene a mai precizat că una dintre priorităţi ar trebui să fie şi dezvoltarea agriculturii, prin stimularea investiţiilor realizate de români, în vederea creşterii exportului de produse alimentare. Gheorghe Flutur a precizat că tot mai mulţi investitori străini sunt interesaţi să înfiinţeze ferme şi unităţi de procesare în România, producţia fiind destinată în special exportului.
„Şi atunci îţi pui problema de ce să o facă doar ei şi de ce să nu o facem noi”, a mai declarat Flutur.
(19 mar 2011, 12:04:40