Trecerea la un nou sistem de emitere a paşapoartelor a făcut ca în acest moment să existe 12.699 de suceveni „electronici”. Informaţia a fost furnizată de Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple, iar perioada în care aceste documente de călătorie s-au eliberat este din noiembrie 2009 şi până în prezent. Reticenţa sucevenilor pentru paşapoartele electronice este în continuare destul de mare, dovadă că în acelaşi interval au fost eliberate peste 21.000 de paşapoarte clasice.
Un paşaport electronic are o valabilitate de cinci ani, iar pentru copiii sub 6 ani poate fi folosit timp de trei ani. Taxele care trebuie achitate sunt de 276 de lei, iar paşaportul se eliberează după 14 zile calendaristice. De cealaltă parte, un paşaport clasic are o valabilitate de numai un an. Avantajul este că poate fi eliberat în aceeaşi zi în care s-au depus documentele, costul fiind de 216 lei.
„Paşapoartele electronice conţin 50 de elemente de siguranţă, faţă de 32 ale paşaportului model 2001. Din 14 mai 2010 a fost introdusă în circulaţie generaţia a II-a a paşaportului simplu electronic românesc, document care se prezintă sub acelaşi format, însă cu elemente de siguranţă superioare generaţiei I”, a precizat comisarul-şef de poliţie Angela Cleopatra Irimia, şefa Serviciului Paşapoarte Suceava.
Paşaportul românesc are o istorie destul de lungă, care vine tocmai din 1830, iar din 2006 a fost instituită şi o zi aniversară. Aceasta s-a stabilit pentru 19 martie, astăzi fiind cea de-a cincea aniversare.