vineri, 18 mar 2011 - Anul XVI, nr. 64 (4662)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Manevre cu iz penal

Un profesor decedat a „deschis” un proces, apoi l-a şi câştigat

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un scandal care ar putea atrage răspundere penală pentru mai multe persoane este în plină desfăşurare la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava. Mai mulţi profesori de aici, membri ai Sindicatului „Spiru Haret”, au dat în judecată Ministerul Educaţiei pentru o serie de drepturi salariale restante şi au şi câştigat respectivul proces. Acţiunea în instanţă a fost depusă pe data de 18 noiembrie 2009, iar printre reclamanţii din dosar se numără şi un profesor decedat încă din februarie 2009.

 

O primă mare problemă pleacă de la o hârtie semnată de conducerea Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară Suceava. În 6 noiembrie 2009, unitatea de învăţământ a eliberat sindicatului o adeverinţă, act prin care „adeverim că persoanele de mai jos sunt salariaţii unităţii noastre şi fac obiectul acţionării în instanţă în vederea aplicării Legii 221/2008, pentru aprobarea OUG nr. 15/2008, începând cu data de 1 X 2008”.

Pe lista întocmită pe 6 noiembrie 2009 apare, la numărul 98, profesorul Ioan Gavrilă Braicu, cadru didactic decedat încă din februarie 2009 (n.r. - din informaţiile pe care le deţinem nu rezultă că familia defunctului ar avea vreo legătură cu această chestiune extrem de dubioasă, toate problemele plecând de la cei care au întocmit actele, respectiv liderii de sindicat şi conducerea liceului).  

 

 A „semnat” pentru demararea procesului, apoi a câştigat, deşi era decedat

Această listă a şi fost depusă la dosarul judecat de Tribunalul Suceava, care le-a dat câştig de cauză tuturor profesorilor, inclusiv cadrului didactic decedat.    

Prin decizia favorabilă din 7 ianuarie 2010, rămasă definitivă, toate cadrele  didactice câştigă diferenţa dintre drepturile salariale efectiv încasate şi cele cuvenite acestora în conformitate cu prevederile Legii nr. 221/2008, începând cu data de 1 octombrie 2008 până la data de 31 decembrie 2009.

Astfel, la nouă luni de la deces, profesorul a „semnat” pentru demararea procesului, a fost „parte” în dosar, iar apoi numele său a apărut şi în decizia prin care avea câştig de cauză, alături de toţi colegii. Evident, asta s-a întâmplat doar în hârtii, din cauza unor greşeli ori din dorinţa de a se comite o fraudă, fapt pe care trebuie să îl stabilească organele în drept.   

 

Suspiciuni privind falsificarea unei semnături

După cum aminteam, profesorul decedat figurează ca semnatar pe lista celor care au demarat acţiunea în instanţă, existând şi o semnătură în dreptul numelui său.

Într-o plângere penală înaintată acum câteva zile Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, reclamantul din acest caz depune una din semnăturile profesorului decedat dintr-un act oficial, iar diferenţa dintre aceasta şi cea de pe lista depusă în instanţă este colosală. Aşadar, suspiciuni de fals, asupra cărora procurorii trebuie să se pronunţe în următoarea perioadă.

Trebuie spus că, strict legal, cadrului didactic decedat în februarie 2009 i s-ar cuveni drepturi salariale restante, dar numai de la 1 octombrie 2008, când intră în vigoare legea pe baza căreia s-a câştigat procesul, şi până la deces. O eventuală acţiune în instanţă pentru aceste drepturi putea fi depusă însă de familia sa, de moştenitorii săi şi nicidecum de liderul de sindicat, pe o listă cu toate cadrele didactice.

 

Liderul de sindicat: „Cred că a fost o greşeală”

Am încercat să obţinem lămuriri cu privire la aceste mari semne de întrebare de la cei care răspund direct de eliberarea hârtiilor dubioase.

Profesorul Tivgă Baicu, până cu puţină vreme în urmă lider de sindicat la Colegiul Alimentar, din partea Sindicatului „Spiru Haret”, cel care a răspuns de lista cu cadrele didactice care au deschis acţiunea în instanţă, a pus totul pe seama unei greşeli.  

„Cred că a fost o greşeală. El avea dreptul la sumele restante pentru cele cinci luni anterioare decesului, însă nu pentru toată perioada, cu siguranţă că a fost vorba doar de o scăpare”, ne-a declarat profesorul. Cât despre semnătură, varianta susţinută de cei vizaţi este că aceasta e originală şi că profesorul ar fi semnat pe listele de sindicat în perioada anterioară decesului.

 

Cum se apără directoarea şcolii

În privinţa actului semnat de conducerea Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, cel în care profesorul Braicu apare ca salariat, deşi este decedat, directoarea Crăiţa Buda Niga are o explicaţie.

„Adeverinţa respectivă este întocmită într-adevăr în noiembrie 2009, însă ea este o adeverinţă globală care face referire la anii 2008 şi 2009, iar o parte din această perioadă profesorul decedat a activat la şcoala noastră”, s-a apărat aceasta, prin intermediul avocatului Cezar Crăciunescu.

Ea a mai spus că atunci când vor veni tranşele de bani aferente perioadei în care profesorul decedat a lucrat, acestea vor ajunge la membrii familiei, care au dreptul să-i ridice. Nicăieri însă în decizia instanţei nu se specifică că se solicită doar drepturile din lunile anterioare decesului şi, chiar dacă ar fi aşa, acţiunea trebuia făcută de un reprezentant al decedatului şi nu de acesta în persoană, fapt care s-a întâmplat în acte, dar care în realitate nu era posibil.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un profesor decedat a „deschis” un proces, apoi l-a şi câştigat.
 Vizualizări articol: 1459 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.82/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.8 din 11 voturi
Un profesor decedat a „deschis” un proces, apoi l-a şi câştigat3.8511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei