Deşi sindicaliştii suceveni au acţionat şi de data aceasta separat, protestul profesorilor din judeţ a luat amploare, ieri fiind declanşată grevă generală şi la Colegiul Naţional de Informatică “Spiru Haret”, Colegiul Economic “Dimitrie Cantemir” şi Colegiul de Artă “Ciprian Porumbescu” din municipiul Suceava. La celelalte licee unde nu au fost strânse suficiente semnături pentru declanşarea grevei, profesorii au făcut grevă de solidaritate şi de luni intenţionează să se alăture instituţiilor aflate în grevă.
Colegiul Naţional “Ştefan cel Mare”, în a treia zi de grevă
Ieri, profesorii de la Colegiul Naţional “Ştefan cel Mare” au arborat pe clădirea şcolii un banner în care anunţau că sunt în grevă. Pentru ei, astăzi e a treia zi în care nu desfăşoară cursurile şi sunt hotărâţi să nu cedeze până când nu vor primi banii pentru luna februarie.
“Am făcut demersurile la instituţiile vinovate de situaţia creată, ar putea fi amabili să ne dea o explicaţie, dar până acum n-am primit nici un răspuns din partea lor”, ne-a spus Costică Costan, liderul de sindicat de la C.N. “Ştefan cel Mare”.
De ieri şi-au închis porţile şi C.N. “Dimitrie Cantemir” şi C.N. “Spiru Haret”
Profesorii de la Colegiul Economic “Dimitrie Cantemir” Suceava au întrerupt ieri cursurile şi sunt hotărâţi şi ei să rămână în grevă pe un termen nedeterminat.
“Era omeneşte să primim măcar o explicaţie în legătură cu situaţia creată, dar din câte văd, nimănui de la Bucureşti nu-i pasă că în Suceava nu se desfăşoară orele şi că nu am primit salariile. Din cei 99 de profesori, doar trei au semnat împotriva declanşării grevei, restul au fost pentru întreruperea activităţilor până problema va fi rezolvată”, a menţionat Remus Cenuşă, liderul de sindicat de la Colegiul “Dimitrie Cantemir.”
Nici profesorii de la Colegiul de Informatică “Spiru Haret” Suceava nu au desfăşurat ieri nici o oră de curs.
“De ieri am intrat în grevă generală, elevii au fost anunţaţi să nu vină la şcoală nici astăzi şi cel mai probabil greva va continua şi săptămâna viitoare”, ne-a spus Ştefan Pintilie, liderul sindicatului de la Colegiul Naţional “Spiru Haret”.
Profesorii de la C.N. “Petru Rareş”, astăzi, în grevă de solidaritate
Activităţile profesorilor de la C. N. “Petru Rareş” Suceava vor fi întrerupte pe parcursul zilei de azi, iar elevii au fost anunţaţi să nu vină la şcoală. Greva este una de solidaritate şi va ţine doar o singură zi. Ca şi în cazul profesorilor de la Colegiul “Alexandru Ioan Cuza”, dascălii de la “Petru Rareş” au fost rezervaţi în privinţa grevei generale după experienţa neplăcută de anul trecut, când au protestat împotriva desfăşurării bacalaureatului, iar până la urmă celelalte licee i-au boicotat. “Atunci am fost penalizaţi, ne-a fost reţinut din salariu, din acest motiv profesorii noştri au fost mai reticenţi de data asta. Până acum, liceul nostru era primul care intra în grevă şi ultimul care ieşea. Mâine la liceul nostru nu se vor face ore, vom face grevă de solidaritate, elevii au fost anunţaţi să stea acasă, însă de luni vom relua activitatea”, ne-a comunicat Mihail Erhan, liderul de sindicat de la CN “Petru Rareş”.
Grevă de o zi, la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” Fălticeni
Cadrele didactice de la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” din municipiul Fălticeni au optat să întrerupă cursurile doar pe parcursul zilei de ieri, iar azi vor reveni la şcoală. Liderul de sindicat, profesoara Viorica Ioniţe, a spus că profesorii vor doar respectarea legislaţiei şi că de fapt se doreşte obţinerea drepturilor salariale integrale, pentru că aşa este legal.
„Profesorii au încredere în faptul că autorităţile locale vor transmite mai departe mesajele noastre şi că revendicările se vor face auzite la cei care pot da dispoziţia pentru disponibilizarea fondurilor necesare”, a spus prof. Viorica Ioniţe.
Solidari cu protestul cadrelor didactice de la acest colegiu au fost şi profesorii de la Şcoala Nr. 1 „Al. I. Cuza” Fălticeni, care au purtat la ore, joi, banderolă albă la mână.
Irimia: Am solicitat în regim de urgenţă o întâlnire cu Boc şi Funeriu
Dumitru Irimia, vicepreşedintele Sindicatului Judeţean “Spiru Haret”, a precizat că a solicitat, prin intermediul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), de care aparţin, o întâlnire în regim de urgenţă cu premierul Emil Boc şi cu Ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Funeriu, pentru a discuta împreună despre situaţia creată cu salarizarea profesorilor în judeţul Suceava şi Botoşani. “Cererea a fost trimisă ieri, sperăm să fie mai prompţi decât cei de la Ministerul Finanţelor, din partea cărora n-am primit nici un răspuns nici până astăzi”, ne-a spus Dumitru Irimia.
“Din punct de vedere legal nu avem cum să intervenim. Unicul lucru pe care l-am făcut a fost să sesizăm Ministerul de Finanţe în legătură cu această situaţie. Suntem încă în aşteptarea răspunsului”, ne-a spus Petru Carcalete, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava.
(18 mar 2011, 13:17:23