Tinerii care figurează în baza de date a poliţiei pentru că ar fi consumat droguri vor fi incluşi într-un program care presupune salvarea lor de la calea spre dependenţă, program care face parte dintr-un proiect european la care participarea celor vizaţi este benevolă. Pentru ca tinerii să fie motivaţi să intre în acest program, consilierii psihologici le facilitează acestora învoirea de la cursuri, pentru orele din programul de consiliere, dar promit şi „negocieri” cu profesorii, în vederea motivării absenţelor şi acordarea unei şanse în plus, pentru cei care se află în situaţii de corigenţă.
Intervenţii timpurii pentru consumatorii identificaţi pentru prima oară
După cum ne-a explicat psihologul Simona Sidoriuc, şefa Centrului Regional de Prevenire şi Consiliere Antidrog Suceava, centru aflat în structura Ministerului de Interne, proiectul demarat la debutul lui 2011 se numeşte „Fred Goes Net” şi vizează „intervenţii timpurii pentru consumatorii de droguri care au fost identificaţi pentru prima oară”. Pe lângă Agenţia Naţională Antidrog, în proiect mai sunt parteneri UNICEF România şi „Romanian harm reduction network”, o politică de sănătate publică ce vizează reducerea consecinţelor negative asociate consumului de substanţe psihoactive legale sau ilegale.
Aşadar, psihologii au misiunea de a-i include în acest program şi de a-i consilia pe tinerii din judeţ cu vârste cuprinse între 15-25 de ani, care au consumat cel puţin o dată droguri.
Tineri vizaţi din judeţ au între 15 şi 19 ani
Psihologul Simona Sidoriuc spune că la nivel de judeţ au fost identificaţi peste 50 de tineri care ar putea intra în acest program. Ei au în marea lor majoritate între 14 şi 19 ani şi majoritatea au consumat etnobotanice, unii în combinaţie cu canabis. Ei vor susţine un interviu iniţial, după care vor urma un curs de opt ore, ce se va desfăşura în trei şedinţe. Concret, psihologul îşi propune ca în cele opt ore de curs să-i facă pe tineri să reflecteze asupra propriului comportament de consum şi asupra situaţiilor care conduc la acest comportament, să-i confrunte cu limitele personale şi efectele consumului propriu de droguri, să îi facă să realizeze efectele şi riscurile consumului de droguri şi, ca scop primordial, să-i motiveze să renunţe la astfel de experienţe.
„Cu aceşti tineri aflaţi în situaţii de risc facem practic o negociere, pentru a-i motiva să participe la modul, convinşi fiind că odată aduşi la programul de intervenţie pot fi ajutaţi să nu mai consume droguri. Pentru a-i motiva să accepte participarea, vom purta discuţii cu cadrele didactice şi vom încerca să-i ajutăm, motivarea unor absenţe fiind una dintre armele prin care o să încercăm, alături de profesori, să-i integrăm în proiect”, ne-a declarat psihologul Simona Sidoriuc.