Scandalul de proporţii izbucnit pe terenurile agricole de la limita comunelor Hânţeşti şi Vârfu Câmpului în luna noiembrie a anului trecut, când, în două rânduri, sătenii din localitatea suceveană şi agenţii de pază angajaţi de o firmă din Rădăuţi s-au încăierat pe ogoare, 11 persoane ajungând la spital, este departe de a se stinge, momentan conflictul fiind mutat în instanţă.
180 de oameni din Hânţeşti, care, susţin ei, au titluri de proprietate pentru pământul care acum nu mai este al lor, sunt reclamanţi în procesul civil deschis la Judecătoria Dorohoi (n.r.- terenul agricol se află în Vârfu Câmpului, pe raza judeţului Botoşani), un prim termen al procesului fiind pe 22 februarie, iar al doilea fiind programat pentru mâine.
Reamintim că oamenii din comuna Hânţeşti lucrează de ani de zile terenuri moştenite din tată în fiu, pe suprafeţe aflate pe raza comunei botoşănene Vârfu Câmpului, iar cei mai mulţi au şi titluri de proprietate pe acele suprafeţe. Pe acelaşi teren însă au titluri de proprietate, emise mult mai recent, şi oameni din Vârfu Câmpului, care între timp şi-au vândut terenurile. Au apărut alţi proprietari, care la rândul lor au vândut terenurile, astfel că, abia la a treia mână, 158 hectare de teren agricol au ajuns în proprietatea SC Agraria Nord SRL Rădăuţi, societate care ar fi mandatată să facă tranzacţii cu terenuri de omul de afaceri austriac Gerald Schweighofer, prin societatea Holzindustries. Aşa se face că în toamna anului trecut, sătenii din Hânţeşti s-au trezit că pe terenurile pe care le ştiau ale lor intră la arat tractoarele firmei din Rădăuţi. Ce a urmat a ţinut prima pagină a ziarelor, sătenii adunându-se cu furci şi topoare şi încăierându-se cu agenţii de la FGM, angajaţi să nu îi lase pe aceştia să pătrundă pe ogoare.
Însămânţarea de primăvară, un nou moment tensionat
În toamna anului trecut, conflictul a fost câştigat de săteni, în sensul că tractoarele firmei din Rădăuţi nu au mai intrat pe ogor ca să termine lucrările de arătură. Un alt moment tensionat va fi în perioada imediat următoare, când vor începe însămânţările de primăvară.
„Oamenii nici nu se gândesc să nu-şi lucreze pământul şi în acest an. Dacă nu vor câştiga acest proces de la Judecătoria Dorohoi vor merge şi mai departe pe calea instanţei, până la CEDO. Sunt peste 180 de persoane cu titluri de proprietate, iar ce s-a întâmplat după emiterea acestora nu mai contează, sunt persoane care trebuie să răspundă pentru că au făcut intabulări pe terenul care era deja în proprietatea unor persoane”, ne-a declarat Galan Filaret, primarul comunei Hânţeşti.