Protest de amploare al medicilor de familie suceveni, care s-au deplasat ieri, în masă, la sediul Direcţiei de Sănătate Publică, unde au solicitat eliberarea documentaţiei care le permite să-şi practice meseria în alte ţări, nemulţumiţi fiind de prevederile contractului cadru pe 2011-2012, despre care cred că îi deprofesionalizează şi le falimentează cabinetele. 50 de doctori au depus, ieri, la instituţia condusă de doctorul Ludovic Abiţei, cereri prin care solicită certificatele de conformitate care atestă obţinerea calificării, în semn de protest faţă de noile reglementări privind condiţiile în care ar trebui să lucreze începând cu 1 aprilie. Acţiunea rămâne deschisă, au anunţat ieri medicii de familie, care şi-au exprimat convingerea că şi alţi colegi le vor urma exemplul în zilele următoare.
Anglia şi Franţa, printre destinaţiile favorite
Doctorii spun că oricând îşi pot găsi de lucru în alte ţări, ca Franţa sau Marea Britanie, în care ar fi respectaţi şi plătiţi mai bine. „De când am terminat facultatea, şi este ceva timp, tot lupt, an de an, pentru bruma de bani pe care chiar o merit, fiindcă e muncită. M-am săturat să tot protestez, pentru că nu cred că medicina de familie este o specializare auxiliară, aşa cum sugerează guvernanţii. Suntem medici cu toţii şi vrem şi noi să trăim decent. Ca şi ceilalţi colegi de breaslă, muncim şi ne specializăm continuu, dăm examene până la 60, 70 de ani”, a declarat Liliana Spătaru, medic de familie în Grăniceşti.
„Este o acţiune prin care ne manifestăm indisponibilitatea de a înghiţi şi accepta orice. La această oră, condiţia noastră de medic de familie este grav ameninţată, la fel şi calitatea actului medical, întrucât nu ne mai putem îngriji pacienţii aşa cum trebuie. Noi nu ne-am dorit acest demers, am vrea să profesăm în continuare în România, dar tindem să credem că nu este nevoie de noi aici”, a completat Irina Badrajan, medic de familie în municipiul Suceava.
Care sunt nemulţumirile medicilor de familie
În judeţ, deocamdată, 270 de medici de familie, din totalul de 293, şi-au exprimat în scris, pe o listă de adeziuni, refuzul de a semna noul contract cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS), nemulţumiţi fiind de prevederile acestuia şi de normele de aplicare, despre care spun că sunt aberante şi trebuie corectate. Doctorii au căzut de acord asupra faptului că vor continua să practice medicina fie în mod privat, fie în alte ţări, ceea ce înseamnă că, în circa două săptămâni, bolnavii ar putea rămâne fără medicamente subvenţionate, analize gratuite, concedii medicale, bilete de trimitere în spital sau alte documente eliberate în baza contractului cu CAS.
Prin contractul cadru care ar urma să intre în vigoare de la 1 aprilie, medicii de familie ar fi obligaţi să nu consulte pacienţii cronici decât o singură dată la trei luni, să le ceară bolnavilor coplată, să nu dea reţete şi bilete de trimitere decât pentru 20 de pacienţi pe zi, să informatizeze sistemul din banii proprii, să introducă date pe cardurile de asigurat în loc să consulte şi să lipească coduri de bare pe reţete. De asemenea, doctorilor li se impune să uite de jurământul făcut şi să aleagă cine primeşte medicamente subvenţionate şi cine nu, având în vedere că va exista un buget limitat.
20 de medici de familie suceveni au plecat deja din ţară
Mai mult, noua finanţare a cabinetelor, compusă începând cu 1 aprilie din 50% pentru plata “per capita” şi 50% pentru plata ”per serviciu”, este sub limita subzistenţei şi va conduce la faliment, în condiţiile în care cheltuielile cu întreţinerea cabinetelor s-au înmulţit şi au crescut ca valoare. Medicii de familie sunt revoltaţi şi de reconversia profesională cu care ameninţă autorităţile, adică preluarea pacienţilor lor de către specialişti, dacă se refuză semnarea contractului cadru, de munca forţată la centrele de permanenţă, în afara programului de lucru de la cabinete, şi de sancţiunile mari pe care le riscă chiar şi pentru o abatere minoră.
De menţionat că 20 de medici de familie suceveni au luat până acum drumul străinătăţii, iar tot atâţia sunt pe picior de plecare, având deja întocmită documentaţia pentru omologare. Peste tot în ţară doctorii au anunţat că refuză semnarea contractului cadru la 1 aprilie, iar actele normative despre care cred că le încalcă drepturile lor şi ale pacienţilor au fost contestate în instanţă.
(17 mar 2011, 13:44:39