Conducerea societăţii de termoficare a Sucevei trebuie să găsească soluţii pentru a reduce cu 20% preţul de producere a unei gigacalorii, până la începerea viitorului sezon rece.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a spus că deja le-a dat temă de gândire celor de la Termica pe acest subiect, urmând ca aceştia să găsească variantele prin care s-ar putea pune în practică această idee.
“Când am spus că anul viitor vom furniza căldură şi apă caldă doar de la CAF-uri, pe păcură şi gaz metan, era una din variantele pe care le-am gândit eu. Conducerea Termica poate veni cu alte variante de reducere a costurilor, astfel încât în iarna 2011 – 2012 să furnizeze gigacaloria la un preţ cu 20% mai mic”, a declarat ieri Ion Lungu.
El a făcut apel la suceveni să nu se debranşeze de la sistemul centralizat de termoficare, promiţând că aceştia vor avea parte în continuare de servicii bune, la costuri suportabile.
“Fac un apel la suceveni să aibă încredere în sistemul centralizat, să nu se debranşeze în perioada următoare. Avem în proiect realizarea unei noi centrale termice, care să furnizeze gigacaloria la un preţ suportabil pentru populaţie.
Factura totală la încălzire pentru februarie 2011 a fost cu 15% mai mică decât cea din februarie 2010.
Am reuşit să ne ţinem de cuvânt - costurile de încălzire din sezonul 2010-2011 să nu fie mai mari decât anul trecut. Acest lucru a putut fi realizat doar cu eforturi mari din partea Primăriei Suceava. Numai anul acesta primăria a achitat 70 de miliarde de lei vechi către Termica, în contul subvenţiilor pentru încălzire, iar săptămâna trecută au mai intrat încă 70 de miliarde de lei vechi în cont de la Guvern, tot ca subvenţii”, a precizat Lungu.
Edilul sucevean a adăugat că în perioada următoare va avea discuţii cu cei de la Termica pentru funcţionarea în iarna 2011 – 2012.
“Este problema celor de la Termica să ne furnizeze gigacaloria la un preţ cât mai mic la gardul centralei. Vin oameni şi mă întreabă de restructurări la Termica. Nu este treaba mea, ci a directorului de acolo. Strategia de reducere a costurilor la Termica trebuie făcută de conducerea de acolo. Singurul lucru pe care îl cer este să ne dea gigacaloria la un preţ cât mai mic, astfel încât efortul financiar al municipalităţii, de acordare a subvenţiilor, să fie mai mic. Altfel riscăm să ajungem cu primăria în faliment”, a mai spus primarul Sucevei.
În opinia sa, preţul de producere a unei gigacalorii trebuie să scadă de la 360 de lei la aproximativ 300 de lei.
(17 mar 2011, 15:20:27