Municipalitatea suceveană vrea să obţină un credit de 20 de milioane de lei, din care să achite partea de co-finanţare la proiectele cu finanţare europeană.
Şeful municipalităţii sucevene, Ion Lungu, se află astăzi la Bucureşti tocmai pentru a obţine garanţii guvernamentale pentru banii pe care urmează să-i împrumute primăria de la bănci.
“Deplasarea mea la Bucureşti are ca scop tocmai angajării unui credit de 20 de milioane de lei, de la Fondul de Garantare a Creditelor.
Noi avem cinci proiecte prin programul Operaţional Regional şi proiectul de reabilitare a Cetăţii de Scaun, la care trebuie să asigurăm co-finanţarea, ceea ce ar însemna să contribuim cu aproximativ 30 de milioane de lei în doi-trei ani.
Avem un credit contractat de la Dexia Kommunal Credit, dar, din păcate, nu îl putem utiliza în totalitate. În urma discuţiilor pe care le-am avut cu conducerea Dexia la Paris, anul trecut, am reuşit să transformăm acest credit pe obligaţiuni municipale în credit pe termen lung, dar nu am reuşit să prelungesc termenul de angajare a creditului, care expiră pe 18 aprilie. Drept urmare, vreo şapte de milioane de lei din acel credit nu îi vom mai putea folosi”, a explicat Lungu.
Cum sistemul în baza căruia funcţionează Fondul de Garantare a Creditelor este cel de “primul venit, primul servit”, edilul sucevean a spus că acum e momentul ca Primăria Suceava să beneficieze de această facilitate şi să obţină un credit care să-i permită să asigure buna funcţionare a proiectelor demarate.
“Este o mare presiune pe bugetul propriu al Primăriei Suceava, cu acest credit putem să reducem această presiune şi să utilizăm fondurile existente pentru finanţarea celorlalte proiecte pe care le avem demarate”, a adăugat primarul Ion Lungu.
După obţinerea acordului de principiu pentru împrumutul de 20 de milioane de lei, va fi necesară o decizie de Consiliu Local, în baza căreia să se organizeze şi licitaţia pentru selectarea celei mai bune oferte din partea instituţiilor de creditare.
(17 mar 2011, 11:52:06